X
 
 

10 000 неграмотни над 16 години ще могат да се обучават по проекта "Нов шанс за успех"

804 1
photo of 10 000 неграмотни над 16 години ще могат да се обучават по проекта "Нов шанс за успех"
Снимка: Thinkstock
Поне 10 000 неграмотни и слабограмотни хора над 16 години ще могат да се обучават по проекта „Нов шанс за успех“. Това съобщи в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Милена Иванова, експерт в МОН и един от координаторите на инициативата, финансирана с европейски пари. Очаква се в новата фаза на проекта 80% от възрастните ученици да получат и удостоверение за успешно завършени ограмотителни курсове.

„Това са хора, които никога не са посещавали училище или са отпаднали в първите класове на началния етап. През миналия проект имах възможност да общувам с повечето от тях и това, което ми направи положително впечатление, е промяната на мисленето у тях и у цялото им семейство. Имаше хора от различни поколения, посещаващи нашия курс, имаше родители и деца, децата например учеха в същото училище, бяха втори или трети клас, а майката, бащата, бабата и дядото на тези деца, които бяха на по двадесет и няколко или четиридесет и няколко години, посещаваха курсовете. Т.е. като най-добър аспект от курса откроявам промяната на отношението към образованието, към необходимостта да получат образование“, каза експертът.

За жените е по-добре да са неграмотни от гледна точка на еволюцията

Според руския биолог Александър Марков за жените от еволюционна гледна точка е по-изгодно да са неграмотни. Марков е известен руски би...

След курсовете хората се справят по-добре с ежедневните си задачи, но могат да се включат и в курсове за професионално обучение, за да полагат по-високо квалифициран труд и да получават по-добри доходи, обясни Милена Иванова.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...