11 екзотични филологии стават защитени специалности

2763
11 екзотични филологии стават защитени специалности
Снимка: Thinkstock/Guliver

11 екзотични филологии като арабистика, кореистика, японистика и др., към които няма голям наплив, но са важни за икономиката, стават защитени специалности. Те, заедно с хебраистиката, ще получат по минимум 15 хил. лв. допълнителни средства от държавата за укрепването и съживяването им.

Подобни специалности има само в Софийския университет, който се очаква да бъде подкрепен за тях с около 600 хил. лв. през следващата година. Това предвижда проект на промени в правителственото постановление от март тази година за реда за утвърждаване на броя на студентите в държавните висши училища. Проектът е публикуван вчера за обществено обсъждане и към него могат да се правят предложения до 8 август.

Кунева: В момента се изработва списъкът със защитените специалности

"В момента в Министерството на образованието и науката се изготвя списъкът със защитените специалности. Те трябва да отговарят на някол...

От МОН са предложили защитените специалности да отговарят на три условия - уникалност по териториален признак (обучението по специалността да се осъществява само в едно висше училище), уникалност по съдържание (обучението да е по учебен план, който не се припокрива по съдържание с учебния план по сходна специалност повече от 25%), както и наличие на двустранни програми за сътрудничество.

Закрилата на тези специалности ще бъде по две линии - от една страна, ще им се дава постоянна добавка от 15 хил. лв. на година, а от друга - държавата ще предоставя на университетите, които ги предлагат, сума, която да покрие недостига на студенти до 25 души, пише в "Сега". 

"Ако в първи курс приетите студенти в дадена защитена специалност са 15, то ще дофинансираме университета за още 10 студенти", обясниха от МОН.

Конкретната добавка ще се определя по сложна сметка, зависеща от издръжката за съответното професионално направление. За екзотичните филологии стандартът е около 1200 лв. Прогнозите на МОН са, че общо за цялата 2017 г. (промените влизат в сила от 1 януари), ще са нужни 600 хил. лв.

Проф. Иван Митов е новият декан на най-големия медицински факултет в България

Досегашния заместник-декан на Медицинския факултет в Медицинския университет в София проф. Иван Митов е новият декан на факултета. Той...

От министерството са обсъждали и други специалности, които да влязат в списъка на защитените, но се казало, че само 12 специалности отговарят на критериите за уникалност и наличие на програми за сътрудничество. Сред тях попадат още арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, новогръцка филология, както и португалска, румънска и унгарска филология.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование