Без „История” в 11 и 12 клас?

51931
Без „История” в 11 и 12 клас?
Снимка: БГНЕС

Без предмет „История” в 11 и 12 клас. Това предвижда Образователното министерство. Има идея за цялостна промяна в броя на часовете по история, както и разместване на учебния материал. До края на месеца се очакват коментарите на учителите за реформата, съобщава БТВ.

Промените в учебната програма са част от проект "За по-качествено образование", но вече предизвикаха критиките и на учители, и на ученици. В Първа езикова гимназия във Варна дори организираха подписка срещу идеята историята да отпадне от задължителните предмети в 11 и 12 клас.

Правителството одобри да си сътрудничим за образование със Северна Корея

Министерският съвет одобри проекта на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата н...

"Българската история гарантира, че ние ще опазим националната си индентичност и че нашият народ и нашата родина имат бъдеще”, казва 12-класникът Кристиян Бегажев.

"Нуждата от история в гимназиалния курс според нас е много важна, понеже в първоначалните години на предгимназиалните етапи се гради по-обща база знания”, допълни съученикът му Пламен Пенчев.

Промените обаче предвиждат увеличаване на часовете по история в 8 и 10 клас. Учители протестират срещу това, че в гимназиалния курс българската история се появява в учебния план епизодично, според тях и недостатъчно.

От Министерството на образованието обясниха, че промените в програмите няма да влязат в сила преди да бъде приет новият закон за училищното образование, който ще донесе след себе си други последици - промяна на държавните образователни изисквания за общообразователна подготовка, промяна и нови държавни изисквания за учебния план, където именно ще залегнат броят часове и предмети, които ще се изучават.

Клисарова потвърди въвеждането на дуалната система

България ще въведе дуалната система, която комбинира учене по време на работа. Идеята на правителството потвърди отново министърът на о...

От министерството казват, че са отворени за диалог и очакват мнението на всички заинтересовани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com