Борисов: Никой не е обсъждал с мен 10% ръст на учителските заплати

3577
Борисов: Никой не е обсъждал с мен 10% ръст на учителските заплати
Снимка: БГНЕС

Никой не е обсъждал с мен увеличение с 10% на учителските заплати и не е ясно има ли в хазната пари за такова увеличение. Това обяви премиерът Бойко Борисов днес.

В неделя министърът на образованието Меглена Кунева събра в зала „Арена армеец” 12 000 учители и каза, че се очаква от началото на следващата година техните заплати да бъдат увеличени с 10%.

По думите на премиера подобен ръст на възнагражденията ще струва 250 млн. лв.

При мен министрите всеки ден си пожелават двойно и тройно увеличение на заплатите, допълни Борисов. „Това го правеше Тройната коалиция преди това. Излиза уважаемият приятел Йовчев и казва: "С 200 млн. вдигаме заплатите на полицаите". Чобанов като финансов министър не потвърждава това, защото ги няма парите. Идваме ние и с 200 млн. плащаме повече”, даде за пример премиерът.

Относно увеличението на учителските заплати министър-председателят посочи, че тази тема той не е обсъждал към момента с министъра на финансите. „Може би има резерви в МОН за увеличение на учителските заплати. С мен и с финансовия министър не е говорено по тази тема”, заяви Борисов.

„Ако те двамата са говорили значи всичко е наред“, допълни премиерът. Той посочи, че за анонсираното от министъра на образованието увеличение ще са необходими над 250 млн. лв. годишно.

Синдикатите и МОН подписаха Колективния трудов договор за увеличението на учителските заплати

Министерството на образованието и науката, представлявано от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, и синди...

В неделя Меглена Кунева заяви, че се предвижда се образованието да бъде приоритет в бюджет 2017 и това е договорено с финансовия министър Владислав Горанов.

Тя заяви, че от първи октомври тази година се увеличават парите за квалификация на преподавателите, както и средствата за учителите, които са класни ръководители.

Новината за увеличението на учителските заплати съобщи за първи път миналата седмица председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.

Средно с по 10% ще се увеличат заплатите на преподавателите, заяви Такева. По думите й, това вече е договорено с финансовия министър Владислав Горанов. В края на годината ще има и допълнителни финансови бонуси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com