Частно основно училище "Монтесори": Залагаме на уникалността на всяко дете

14585
Частно основно училище "Монтесори": Залагаме на уникалността на всяко дете
Снимка: Асоциация Монтесори

Частно Основно училище 'Монтесори'' (ЧОУ "Монтесори") се намира в сградата на НУКК – Италиански лицей в кв. "Горна баня". Училището разполага с обособена сграда, с уникална гледка към Витоша и прекрасен училищен парк. Учебният процес е организиран така, че позволява на децата да разнообразяват часовете по задължителна подготовка с часове по интереси и много спорт на открито.

Индивидуалният подход на учителите търси във всяко дете неговите персонални качества и заложби. Учебното заведение залага на уникалността на всяко дете, без значение в каква сфера е проявена тя. Учителят помага на детето да развива умението да си поставя свои цели и стремежи, за да възпитава в себе си независимост и самостоятелност.

"Това, което ни прави уникални и различни е, че ние залагаме и откриваме потенциала във всяко едно дете и ключът е в индивидуалния подход, чийто зародиш се крие във философията на д-р Мария Монтесори", коментира пред Actualno.com директорът на училището Мая Василева.

"Училището е създадено преди 26 години, когато още в България не се говореше за д-р Мария Монтесори, така че сме първите, които заложихме на този подход, макар че ние не сме типично Монтесори-училище. Всъщност Фондация "Д-р Мария Монтесори" издигна на преден план качествата и философията на тази велика жена – лечител, д-р и откривател на нова педагогика", отбеляза директорката.

ЧОУ "Монтесори" е училище, което залага на доброто образование, изцяло спазвайки образователните стандарти с ранно езиково обучение по английски и по италиански език, но това, което го прави различно е, че залага на потенциала на всяко едно дете.

За разлика от повечето частни училища в ЧОУ "Монтесори" няма приемни изпити за първи клас. "На изпит едно 7-годишно или ненавършило 7 годинки дете може да не покаже най-доброто от себе си", отбеляза Василева и подчерта: "Ние залагаме на това, че от всяко едно дете можем да направим и издигнем нещо уникално като заложим на индивидуалните му способности и вярата в тях".

В никакъв случай не трябва децата да бъдат комплексирани. Това, според директорката на училището е ключът. "Когато повярваш в едно дете и му дадеш крила, то може да се разгърне във всяка една сфера", категорична е тя. "Вместо стрес тестове, ние предпочитаме осигуряване на психическо спокойствие на детето и вяра в неговите способности, което разбира се, става с много добър екип от учители, които изцяло споделят тази философия и резултатите са впечатляващи", добави тя.

Показателни за това са и класациите от външното оценяване - с години училището е в челната десетка от всички частни училища в България.

"Ние работим за всяко едно дете. Ако едно дете в началото дърпа по-бавно по български или по математика, но много добре рисува, в никакъв случай не трябва да се създава комплекс у него, че е по-бавно от останалите. Залагаме на това, което детето може, а не на това, което не може и този метод води до изумителни резултати", посочи още Василева.

Тя е категорична, че този подход работи достатъчно добре, така че випускниците да бъдат подготвени за гимназии, състезания и изпити. "И за нас, възрастните, е така – на първо място трябва да се чувстваш окрилен, че можеш и оттам нататък постигаш резултатите", отбеляза тя.

"Аз много пъти съм приемала смачкани от други училища деца, които при нас намират себе си и се оказва, че те са не по-малко талантливи и можещи от останалите", сподели директорката на училището.Нейното обяснение е, че просто всяко дете си има свое собствено темпо. Затова някои деца напредват чак към 10-годишнината си. "Вниманието и търпението е много съществен ключ тук, при нас", посочи Василева.

Класовете в ЧОУ "Монтесори" са малки - до 12 ученици и това е много важно, за да се приложи индивидуалният подход. В клас от 26 деца това е почти невъзможно да се случи.

Уроците

Малък брой ученици в клас и чуждоезиково обучение от първи клас – започва се със 7 часа английски седмично по програмата на Oxford и от трети клас се добавят 2 часа италиански език, който от пети клас става 4 часа, както и немски, по желание като втори чужд език.

Изкуства се практикуват и изучават непрекъснато. Децата имат и допълнителен час с художника Румен Статков, който не е час по изобразително изкуство, а час за творческо ателие с децата да творят. По музика също има допълнителни часове, както и за спорт.

Целодневното обучение е по желание. Задължителният престой на децата е от 8 до 14:30 – 7 учебни часа като до обедната почивка, в първите 4 часа, са съсредоточени по-важните дисциплини – българският, математиката, езиците и след това са спортовете и изкуствата.

След 14:30 започва занималнята, където се подготвят домашните работи. Занималнята е с учител, който оказва съдействие. Има време и за игра, а базата е прекрасна – в парка на Горна баня с големи площадки. "Не прекаляваме с домашните. Държа децата да получават всичко в училище и като се приберат вкъщи да нямат ангажимент с домашни, а да има време да прекарват с родителите си и да играят", отбеляза директорката.

За учениците има и много извънкласни дейности след часовете. "При нас идват различни школи – имаме фехтовка, приложни изкуства, пиано, художествена гимнастика, вокална група, японски език – всичко това е по желание на децата и техните родители", посочи още Мая Василева.

Променените съдби

Получаваме благодарности, че буквално променяме съдби, сподели директорката и разказа: "Преди две години имахме един ученик, на който не му вървеше обучението никак. Детето дойде при нас в пети клас и беше с пропуски, обаче рисува невероятно, уникален талант. Извиках родителите и им казах – насочвайте го защото това е неговия потенциал, няма какво да го мъчим с български и математика и това дете миналата година кандидатства и е прието в художествената гимназия".

Мая Василева си спомни и за друг случай: "Сега имаме едно детенце в 7 клас, което от първи клас е при нас и е със синдром на Даун, но в лека форма. То не е с ресурсен учител. Ние нямаме такъв ресурс. Понякога хората бъркат Монтесори с работа с деца в затруднение. При нас нямаме такъв ресурс. Това дете с лека форма на заболяването и се вписва изцяло в класа. С майката направихме всичко възможно да намерим подходящо място да продължи образованието си и намерихме частно училище, в което пак в малък клас ще продължи без ресурсен учител. Когато се ангажираш лично, индивидуално нещата се случват. Това е възможно благодарение на малкия брой ученици".

Сега в трети клас в училището пак имаме дете с много лек синдром на Даун. "Майката дойде на 16 септември когато детето беше първи клас и плачеше – в едно частно училище, на първия учебен ден го изолирали само в една стая, че е по-различно от останалите деца. Сега това дете е в трети клас и се чувства и развива добре, абсолютно се вписва. Това е една променена съдба", разказа директорката.

Радост след пандемията

След като отпаднаха ковид-ограниченията и децата, и учители са особено радостни, макар, че в ЧОУ "Монтесори", където е добре застъпено компютърното обучение, сравнително по-леко е преминало затварянето и дистанционното обучение.

"Малкият брой деца също беше един плюс в ковид-времената, защото дистанционното обучение вървеше много леко с малко деца. Нямахме недоволни от дистанционното обучение, защото учителите успяха да обхванат всяко едно дете и няма никакво изоставане. Бяхме затворени, когато и всички, после имаше период, в който допуснаха присъствено обучение за малките училища с по една паралелка, каквото е нашето и ние учихме присъствено, докато останалите бяха онлайн", разказа директорката.

"Пострадахме откъм концерти, събития, пътувания на еднодневни екскурзии. Това в пандемията в последните две години не беше възможно да се случи, но сега в момента в който освободиха мерките, вече децата от начален курс бяха на екскурзия в Карлово и Сопот. Големите ученици пък преди две седмици ходиха в Националната художествена галерия, на гроба на Вазов и Тайландското посолство, въобще много държим и възпитаваме и в патриотичен дух, и в отношение към изкуството", сподели още Мая Василева.

Ценностите

Децата са толкова добре информирани и на "ти" с новите технологии в днешно време, така че смятаме, че трябва да наблегнем на отношението към книгата, отбеляза още Мая Василева. "Имаме прекрасна библиотека, всичките си имат картони в библиотеката, взимат си книжки, правим маратони на четенето, въобще сме училище от стария тип в добрия смисъл на думата, в което наблягаме на ценностите и на развитието на полезни качества у децата", заключи директорката на училището. 

Ако смятате, че ЧОУ "Монтесори" е правилното място за вашете дете, можете да се свържете с тях на посочените контакти!

Контакт с ЧОУ "Монтесори" - 0879 45 43 14 (директор); 0888 85 98 25 (счетоводство); имейл адрес: mm_school@abv.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование