Децата ще влизат по-лесно в училище, ако там учи брат или сестра

3155
Децата ще влизат по-лесно в училище, ако там учи брат или сестра
Снимка: БГНЕС

Ако имате поне две деца, и едното вече учи в дадено училище, то и другото може да започне да учи там. Това предвиждат промените в наредба 10 на Министерството на образованието и науката.

Според нея деца с братя или сестри до 12-годишна възраст в същото училище се разпределят в първа група, независимо от постоянния или настоящия им адрес. В първа група при класирането са децата с най-много точки и с най-голям шанс да бъдат приети в желаното училище, посочва в. "24 часа".

МОН наложи наказания за грешката в класирането за приема след седми клас в София

Министерството на образованието и науката е наложило три наказания заради грешката в първото класиране през юли за приема на ученици сл...

Още следващата седмица Столичната община ще внесе предложения за промени в наредбата за прием на първокласници, за да се съобрази с изискванията на МОН. Целта е децата от едно семейство да не бъдат разделяни, а да учат в едно и също училище, обясни зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

Не е ясно обаче дали приемът още тази година ще става чрез единна електронна система. Имаме уверения, че МОН работи по създаването ѝ и са осигурени средства. Идеята е в бъдеще всичко да става на обща платформа само с една регистрация на детето през цялото образование - от детската градина до училището. Щом системата бъде направена, започваме тестове, уточни Чобанов.

Още от тази учебна година обаче при кандидатстване за детска градина в столицата може да се въведе уседналост по искане на родители. Засега обаче не е ясно дали постоянният адрес да е по-важен или за настоящ адрес да се изисква регистрация от поне 2 години преди кандидатстването. Първоначалният вариант на промените в правилата предвиждаше за постоянен адрес да се получават 3 точки, а за настоящ - 2. Ако точките за по-голям брат или сестра в същата детска градина пък се извадят от социалните критерии и отидат в общите, както предлага общината, е възможна и промяна в процента на приетите по социални критерии. Сега той е 40%.

На вчерашното заседание на Столичния общински съвет (СОС) беше окончателно решено, че максималният брой деца в яслена група вече може да е 23, а не 20, както досега. Това означава още 700 деца в София да могат да отидат на ясла. Повече деца обаче няма да се приемат навсякъде, а само в групите с ниска средномесечна посещаемост и нещата ще зависят много от позицията на съответния директор.

Даваме 200 лв. за първолак, а за гимназист - двойно повече

Минимум 200 лева ще струва подготовката за един първокласник тази година, а един гимназист излиза двойно повече. При учениците от 8. кл...

Тази година общината ще построи 15 детски градини. Изграждането на 7 от обектите стартира през 2018 година, а строителството на останалите 8 ще започне тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com