Диян Стаматов: Главният експерт по математика за матурите ще трябва да напусне

7686
Диян Стаматов: Главният експерт по математика за матурите ще трябва да напусне
Снимка: БГНЕС

Мадлен Христова, която е в конфликт на интереси заради работата си в Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКО) и като учител на седмокласници, ще трябва да напусне и двете работни места. Това каза специално за Actualno.com зам.-министърът на образованието Диян Стаматов по време на официално събитие в София, организирано от Фондация "Америка за България", на което бяха наградени 23-те финалисти в конкурса "Училища на бъдещето". Ето какво точно каза зам.- министърът по скандала в интервю за медията ни.

Как ще коментирате случая с учителят по математика Мадлен Христова и съмненията в резултатите от матурите по математика седмокласниците в 125 СОУ?

Учител: Обществото дължи на децата образователната реформа и не трябва да я бави

Българският учител е гъвкав, сърцат и отговорен, затова образователната реформа ще успее, въпреки трудностите. Това каза в предаването ...

В 125 СОУ има един много ценен екип от колеги, които са част от добрата математическа история на София. Проблемът е ясен, тук има конфликт на интереси работи както в центъра по изготвяне на изпитни въпроси, така и за съжаление си е позволила да преподава на ученици, които се явяват на матури. За съжаление колежката ще трябва да остане без работа и на двете места, въпреки нейният изключително добър професионализъм по математика - не може да си позволи човек да работи в център по подготовка за изпитни задачи и в училище да преподава на ученици. Това е конфликт и на интереси и нейна лична грешка, която за съжаление в края на своята трудова кариера ще трябва да я плати.

Имате ли съмнения относно резултатите на децата?

Не, никакви. Няма толкова гениален учител в страната, който за пет месеца да подготви ученици за шестици - колкото и да ни се иска няма как да стане. Но това не бива по никакъв начин да е петно върху 125 СОУ „Боян Пенев.“

Въпросите на матурите сякаш с всяка година са по-лесни, а скалата за оценяване се намалява....

Скалата не е намалявана никога. Има една скала откакто матурите са започнали досега. Намалени са точките тази година при седми клас, но е имало години, които са били по-ниски като точки. Много е важно да се знае, че скалата измерва състоянието на този випуск в момента. Догодина ако тя е по-висока, това не означава, че знанията са по-добри. По-скоро съпоставимостта на поставените въпроси и реалните отговори на децата измерва скалата. Те са поставени при равни условия. Точките съответстват за всички, когато става въпрос за 5-ца, 6-ца или 4-ка. Така че равнопоставеността, като принцип е заложена.

Кунева: По-добре с професия, която гарантира добра заплата, отколкото безработен с диплома

По-добре да имаш професия, която гарантира сигурна работа, добра заплата и по-добър стандарт на живот, отколкото да си безработен с дип...

Оптимист ли сте по отношение на българското образование?

Има много работа и много проблеми навсякъде, където се огледам – все проблеми. И обществото трябва непрекъснато да подпомага българския учител и българския директно, защото сами няма как да се справим. Ролята на родителят е много важна, той не бива да счита, че учителят ще се справи с всичко и винаги трябва да помага да са рамо до рамо. Звучи малко идеалистично, но е много важно и във всички трудни моменти е така – когато сме заедно всички можем да направим нещо, когато изолираме даден човек сам да си оправя проблема, няма как да се оправи...

Докога все някой ще ни помага да подобрим условията в нашите училища? Няма ли да дойде време държавата да инициира инициативи като "Училища на бъдещето"?

Защо да не ни помагат? Америка е богата страна. Няма да я догоним скоро, това е ясно. Като директор бях един от първите спечелили проект на Фондация „Америка за България“ и се гордеех, че се случи. Това беше преди четири години. Хубаво е да има такива фондации, които да подпомагат българското образование. Държавата трябва да следва този пример дотолкова, доколкото тя е много бедна. Това е ясно на всички ни. Ние не може да излезем отведнъж от тази финансова криза, в която се намираме.

Интервю на Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю