X
 
 

Държавата уверява, че не се бърза с намалението на втората смяна в училище

1169 0
Държавата уверява, че не се бърза с намалението на втората смяна в училище
Снимка: iStock
Втората смяна в училище да приключва да приключва до 18:30 часа. А основната причина е, че през зимата се стъмва по-рано, както и че по този начин няма да се натрупва повече умора.

Това е само една възможност, предупреди зам.-образователният министър Таня Михайлова пред БНТ. И добави, че държавата предлага заради по-ранното настъпване на тъмнината учениците да носят по-светли дрехи, да има информационни табла. На някои места експериментално тези мерки се прилагат, стана ясно от думите на зам.-министъра.

Всеки четвърти ученик у нас изобщо не чете книги

Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат, но много рядко. Това показва проучване на Института за изследвания в ...

На въпрос дали ще стане задължително до 18:30 часа да приключва втората смяна в училище, Михайлова отрече. Такова нещо може да е задължително, ако има създадени условия за това, подчерта тя и обясни, че срокът да се търси такова нещо е по-дълъг в по-големите градове. Михайлова, обаче, каза и, че в някои училища вече е въведено задължително да се приключва в 18:30 часа, но се почва по-рано – в 13:00 часа, а не в 13:30 часа.

Същевременно, зам.-образователният министър посочи, че голямата цел е да има едносменен режим. Тя даде пример с училища, почващи в 8:00 часа сутринта. Идеята обаче била трудно осъществима и зависи от възможностите на училищата да осигурят достатъчно място и преподаватели, за да може всички ученици да провеждат занаятия нормално. В три области – Габрово, Смолян и Силистра, всички училища са на едносменен режим, уточни Михайлова.

По въпроса с междусрочната ваканция, зам.-образователният министър предупреди, че няма как да бъдат всички доволни и че следва да се спазва графикът от 18 учебни седмици.

Тази година за пръв път ще има матури по български език и математика за X клас - на 9 и 11 юни. Не е необходима допълнителна подготовка за явяване, достатъчно е да учиш в училище, смята Михайлова.

Вълчев: Образователната система започна да се пречупва

Ясно е, че трябва да променим системата - учебните програми, методи на преподаване, финансиране и т.н. Системата започна да се променя ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...