X
 
 

Държавата вече има конкретни идеи как да затваря безполезни университети

4070 5
Държавата вече има конкретни идеи как да затваря безполезни университети
Снимка: БГНЕС
Как държавата да може да закрива университети - отговор на този въпрос представя нов проект за промени в Закона за висшето образование, публикуван на обществено обсъждане.

Въпросът е особено актуален предвид постоянните констатации, че в България има все повече университети и де факто висшите учебни заведения се борят за студенти, а не студентите се борят за висше образование, което повдига и въпроса колко качествено е това образование.

Милен Михов: Нито аз, нито ВМРО имаме нещо общо със сегашните проблеми на Великотърновския университет

По-рано днес във Велико Търново, Милен Михов - народен представител от ВМРО, преподавател по история в катедра „Нова и най-н...

Съгласно новото предложение, зад което стои министърът на образованието Красимир Вълчев, висше учебно заведение (ВУЗ) ще бъде закривано, ако два пъти последователно не получи институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация. Акредитация ще се отказва при оценка на висшето училище под 4 при 10-бална скала, пише в. "24 часа".

При първи отказ университетът ще има 18 месеца да се поправи и да поиска нова оценка. Ако не го направи или втората оценка също е под 4, ще се закрива, предвиждат предложените нови текстове в закона. Отказът за акредитация съществуваше и до този момент, но единственото последствие от него беше, че държавата спира субсидията.

Институционална акредитация ще се извършва на всеки 6 години. Досега периодите бяха между 3 и 6 г. в зависимост от получената от всеки ВУЗ оценка.

Университетът да има оценка от програмната акредитация поне 8 в дадено професионално направление, за да открива нови специалности в него, предвижда друга от промените.

Въвежда се и мораториум за откриването на нови факултети и филиали. Временната забрана ще продължи, докато правителството изработи национална карта на висшето образование и тя бъде одобрена от парламента. Картата ще посочва конкретно къде колко студенти се обучават в дадена специалност, както и какви са нуждите на пазара от такива кадри, става ясно от предложенията на Красимир Вълчев. За откриването на нов факултет пък се предлага критерий - поне 3 катедри.

Масово университетите увеличават таксите си

Единствено Софийският университет "Св. Климент Охридски" намалява таксите си за някои специалности. Например в редовна форма на обучени...

Университетите у нас са 51. Според анализ на правителството от 2017 г. страната има нужда от не повече от 10 висши училища.

Други предложения

Ректорите вече ще работят на мениджърски договори, сключени с образователния министър, след като бъдат избрани от общото събрание на ВУЗ-а. Министърът ще им поставя цели за изпълнение и ще получава от тях годишни отчети, ще утвърждава и програма за развитие на всеки университет.

Промените слагат край и на т.нар. летящи професори. Едно хабилитирано лице вече ще може да участва в акредитацията само на един ВУЗ. Досега всеки професор можеше да е акредитиран в два. Общините, на чиято територия има университети, ще имат свои представители в настоятелствата им.

Дотук твърдо мнение изразява ректорът на Великотърновския университет Христо Бонджолов. "Не мога да приема централизацията и това, че МОН търси начин да се разпорежда и да влияе върху изборите и политиката на университетите чрез Закона за висшето образование”, каза той, с уточнение, че все още не е видял финалния текст на проекта. Не е съгласен и с това министерството да решава къде какви специалности да има. "Или имаме пазарна икономика, или политика на указите. Лениновото време е отминало и не мога да приема, че някой иска да върне времето назад”, каза още проф. Бонджолов.

Проверяват Софийския университет за бонуси на преподаватели и служители

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери законни и документално обосновани ли са допълнителните възнаграждения, полу...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Текстът едно хабилитирано лице да може да участва в акредитацията само на един ВУЗ отпадна преди 2-3 години между първо и второ четен в пленарна зала. Едновреманно с това, изискването 70% от курсовете да се водят от хабилитирани преподаватели беше коригирано в полза на новосъздадените частни висши училища до 50%. Държавната политика е ясна - задушаване на държавните университети за сметка на частн виж още ›› ите, но "наши" пишман университети.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Това вече не върши работа. Давайте конкретни идеи за това как се закрива безполезна държава!!!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Професора не иска да изпусне кокала !
 • Упадъка е до дъното 1 Упадъка е до дъното преди 6 месеца Профил на трол?
  На Територията - във всеки град университет, във всяко село - академия ! За това българчетата отиват да следват в чужбина ... Студент ирландец (пакистанец по произход), втора година медицина, не знае български, дори добър ден грешно произнася ... Това е нивото на образованието ! Приемаме ги студенти, защото те издържат университета ?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Аз да ти кажа още нещо: Навремето когато аз бях студент, когато "Техническия Университет" в София се казваше ВМЕИ "В. И. Ленин" до трети курс ходех на лекции по физика. Имахме лабораторно упражнение за светлината - лещи, огледала, и прочие. И вътре се вмъкна (по средата на лекцията) един студент от някоя от африканските държави. Асистента го пита: "Колега, тук правим упраж виж още ›› нение за светлината, за тук ли сте?"; А той мънкайки, мърморейки, вика: "Аз така това да... за това аз тук да, да." Постоя известно време и гледаше съсредоточено. По едно време стана и тръгна да си излиза. Асистента пак го пита: "Колега, вие къде тръгнахте, не сме свършили?" А той: "Аааа, аз такова... това, аз за звук не за светлина!". Смятай - още тогава положението беше отчайващо! А сега какво е, страх ме е да си помисля.
  : 0 !