X
 
 

Вълчев: Ще има оптимизация на специалностите в университетите

1479 3
Вълчев: Ще има оптимизация на специалностите в университетите
Снимка: БГНЕС
Оптимизация на специалности и професионални направления във висшите училища ще има и това е неизбежно по демографски и икономически причини. Това заяви в Благоевград министър Красимир Вълчев, който изнесе лекция пред студенти от Югозападния университет, предаде БНР.

Инструментите за финансиране на висшето образование трябва да се обвързват максимално с пазара на труда, каза министърът. 

Един кандидат-студент ще се бори за едно място във ВУЗ-овете през тази година

Тази година един кандидат за висше училище ще се бори за едно място. Това е резултат от плановете на държавата да намали приема в униве...

Макар че възвръщаемостта на средствата, инвестирани в образованието трудно се оценява в краткосрочен план, има грешки, които трябва да бъдат поправени: „Държавата максимално либерализира приема в системата на висшето образование и той достигна максимума си 2014-2015 г. 90-та г. 30% от завършващите гимназия са се включвали в системата на висшето образование. Преди 5 г. достигнахме близо 80%. Това избуя преди всичко в областта на социалните, стопанските и правните науки“.

Намаляването на приема в специалности, които вече не са така търсени и увеличаване в тези, за които вече има остър дефицит, е една от балансиращите мерки. Но неизбежно ще се стигне и до по-драстична оптимизация - закриване на специалности, призна министърът на образованието в отговор на въпрос за бъдещето на Югозападния университет като широкопрофилен.

„Не правим тази политика за профилна оптимизация. Почти всички висши училища ще обучават в по-малко направления в бъдеще. Югозападният университет ще остане широкопрофилен, въпросът е доколко“, допълни Вълчев.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    А на специалистите? Някои потомствени "таланти" са се окопали там и за свежи кадри няма места. Те колят, те бесят. Я ги поразкъшкайте малко! После прогрес искали. Затова няма места за нови кадри.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Не припадам от умиление по социализма... НО! Преди имаше "Висши училища" с ограничен брой специалности, имаше и Университети! както е по белия свят! С благословията на безпросветни управници „завършили преди всичко ВИФ“ се нароиха "университети" нямащи капацитета за Университет. Само приказки! Висши дърдорковци от всички цветове - вземете световните критерии за университет - пр виж още ›› иложетне го и стига сте заблуждавали народа... Същото е и при средното образование! Само приказки - дуалното образование го имаше СПТУ и ПУЦ. Някой социалистически простак на времето разреши кандидатстване във ВУЗ с СПТУ и така разруши престижността на Техникумите... сега на власт са децата и внуците им. И при социализма, „но май сега са повече“ имаше/има кариеристи кандидат-управници с диплома от средното образование Среден 2.51. С други думи социализмът/комунизмът не си отива а е тук с извратена сила... Горко ни!!! Преди 9-ти септември 44-та тук са идвали от Европа да работят уки хора! За чужбина са се търсели знаещи българи /градинарини и какви не/, сега обявите са пълни о обяви за болногледачи и за обгрижване на възрастни хора/ Безсрамие!!! Безсрамници!