Ето кои българчета ще ни представят на Международната олимпиада по информатика

1984
Ето кои българчета ще ни представят на Международната олимпиада по информатика
Снимка: iStock/Guliver

Най-добрите български ученици по информатика, които формират националния отбор, бяха избрани това лято. Те ще представят България присъствено на 35-ата Международна олимпиада по информатика от 28 август до 4 септември в Унгария, съобщават от „Сдружение на олимпийските отбори по природни науки“, цитирани от БТА.

Ето българския национален отбор

От там обявяват, че българският национален отбор е в състав: Атанас Димитров (XII клас, Софийска математическа гимназия), Веселин Маркович (X клас, математическа гимназия Варна), Борис Михов (X клас, Софийска математическа гимназия) и Александър Гатев (X клас, Софийска математическа гимназия). Ръководители на българския национален отбор по информатика са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Енчо Мишинев (Radix Trading LLC).

Още: 13 медала за България на Балканската олимпиада по информатика

Екипът на „Сдружение на олимпийските отбори по природни науки“ припомня, че инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. проф. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец и първият председател на Международната олимпиада по информатика е проф. др. Петър Кендеров. Днес състезанието събира участници от над 80 държави.

Медалисти и опитни участници

Атанас Димитров тази година завърши СМГ и това ще му е второто участие в националния отбор. Той се интересува от информатика още от 6 клас. Учителят му Иван Тончев го е вдъхновил да участва в регионалните състезания, където се представя чудесно. Най-престижните отличия, които Атанас печели от световни състезания, са сребърен медал от Международната олимпиада миналата година и златен медал от Балканиадата.

Веселин Маркович е ученик в X клас в МГ „Д-р Петър Берон“, Варна и за първи път е избран в националния отбор по информатика. Той започва да се занимава със състезателна информатика още в 5 клас. Благодарен е на учителката си Юлия Димитрова, която освен, че го е научила, го и мотивира да дава най-доброто от себе си на всяко състезание. На световни състезания досега Веселин е спечелил два сребърни медала от Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, от Romanian Masters in Informatics има завоювани два златни и един бронзов медал, и сребро от Балканиадата. Също така тази година той бе част от националния отбор по математика и спечели бронз от Международната олимпиада. 

Още: Български ученици спечелиха 4 медала на олимпиадата по информатика

Борис Михов е ученик в X клас в СМГ и за първи път е част от старшия национален отбор. Той се интересува от информатика още от 5 клас. В света на програмирането го въвежда учителят му Явор Никифоров, а успехите си в състезанията си дължи на Петър Петров и Илиян Йорданов от школа "Олимпийци". Борис е многократен медалист от световни състезания, като е участвал на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, Romanian Masters in Informatics, Балканиадата по информатика, InfO(1) cup и други, като е златен медалист от Жаутиковската олимпиада.

Александър Гатев е ученик в X клас в СМГ и за първи път е избран в националния отбор. Той се интересува от състезателна информатика от 5 клас и започва да ходи по турнири. Най-голям принос в развитието му като състезател имат Илиян Йорданов и Петър Петров. На международни турнири Александър печели сребърен медал от Жаутиковската олимпиада, злато от Innopolis Open и сребро от Международен есенен турнир по информатика (IATI).

Още: Български ученици спечелиха 7 медала от евроолимпиада по информатика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com