X
 
 

Идея: Детската градина задължителна от 2020-а, но няма места за всички

6203 0
Идея: Детската градина задължителна от 2020-а, но няма места за всички
Снимка: Getty Images/Guliver
От догодина 4-годишните задължително подлежат на образование. Това регламентират промени в Закона за бюджета, внесени от „Обединени патриоти“ в последния момент, преди второ четене, пише в. Сега. Проблемът е, че към момента нито са осигурени места за всички деца в детските градини, нито е решен въпросът с транспорта в малките населени места, нито къде ще се провежда задължителната предучилищна - само в забавачки или и в училища.

Идеята присъства в програмата на управляващата коалиция, но за първи път се посочва ясно кога ще започне промяната на Закона за училищното и предучилищното образование, която ще регламентира влизането в образователната система на 4-годишните - до 2 месеца след приемането на Закона за бюджета. Самото стартиране на мярката ще е на 15 септември 2020 г.,по прогноза на просветният министър Красимир Вълчев.

Започват масирани проверки на храните в детските градини и училищата

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва от вторник, 24 септември 2019 г., тематични проверки в кухненските блокове н...

15 депутати, сред които Менда Стоянова, Валери Симеонов, Милена Дамянова, Милен Михов и др., предлагат в бюджета за догодина да бъдат планирани 10 млн. лв. повече в перото "текущи разходи", с които да се финансира обхващането на 4-годишните в задължително предучилищно образование и да се подпомогне заплащането от родителите на такси за детска градина за 4-, 5- и 6-годишните. Те имат идея и откъде точно да дойдат допълнителните средства - с 10 млн. лв. да се завишат планираните приходи от акцизи през следващата година. Предлагат се и разпоредби в закона за бюджета, които предвиждат в срок от 2 месеца след обнародването му Министерският съвет да предприеме законови промени, които да въведат задължителното предучилищно образование на 4-годишните, както и помощта при заплащането на таксите за детска градина.

"В предучилищното образование (независимо дали то се осъществява в детска градина или в училище) игровата дейност е основно средство за постигане на очакваните резултати", казват депутатите, с уговорката, че според тях това не означава започване на училище. Това би позволило местата, където 4-годишните ще ходят на предучилищна, да са в училища.

Според министъра на образованието Красимир Вълчев, макар и твърде амбициозно, е реално сегашният обхват на 4-годишните, който е около 78%, да се увеличи до близо 90%, което би означавало още 7 хиляди деца да ходят на градина. По думите му обаче е особено важно как точно ще бъде променен Законът за предучилищното и училищното образование и дали в него ще има изключения за градовете или селата, където няма места за всички 4-годишни деца. В големите градове детските градини не могат да поемат всички деца, а в малките населени места особено остър е проблемът с липсата на каквато и да е градина или училище, поради което малчуганите често пътуват до най-близката в ранни зори. Според Вълчев е резонно в закона да се предвидят изключения, както и да се реши въпросът с транспорта на най-малките, които няма как да се возят сами. "Възможно решение е да се възстановяват разходите на родители, превозващи децата си, но засега такова решение няма", коментира той.

Поправките в закона трябва да посочат и къде точно ще се провежда задължителната предучилищна на 4-годишните - само в детска градина или и в училище. От асоциация "Родители" са категорични, че училището не е най-подходящото място за толкова малки деца. Освен това те настояват родителите да могат да избират в каква форма да запишат децата си. "В училище - по-скоро не", смята и просветният министър.

По-високи заплати в детските градини и яслите в Благоевград

Със заповед на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов заплатите на непедагогическия персонал в детските ясли и градини са пови...

Народните представители се оправдават, че с въвеждането на задължително образование за 4-годишните ще се отговори на множество международни и вътрешни изследвания, които показват, че колкото повече време прекарват децата в забавачка, толкова по-успешно се справят в училище.

Actualno.com

Етикети: