Имиграцията - още един фактор, пречещ на българските роми да се образоват

11961
Имиграцията - още един фактор, пречещ на българските роми да се образоват
Снимка: БГНЕС

Ромите, ангажирани в най-нискоквалифицирана миграция, се оказват най-засегнати от предизвикателствата при срещата с образователната система. Това стана ясно при представянето на резултатите от доклада "Капанът на (не)подвижността: "Мобилни хора срещу статични институции" на Центъра за либерални стратегии и Фондация „РискМонитор". Изследването показва проблемите в образованието ни, с които се сблъскват при завръщането си деца, живели повече от година в чужбина.

Именно затова в изследването се акцентира на това доколко ромските деца са интегрирани в българското училище. Проучването е направено в два български града – в Шумен и в Благоевград, с помощта на неправителствени организации, които се занимават с интегрирането на ромските деца в образованието.

Висшите училища ще се финансират според качеството на обучение

Правителството предлага на Народното събрание да разгледа и приеме проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образ...

26% от децата между 5-ти и 11-ти клас са с един или двама родители в чужбина, сочи проучване от 2013 г., поръчано от УНИЦЕФ. Голяма част от тези деца имат по-нисък успех от останалите и проблеми в училище. 40% от тях са посещавали поне веднъж Детска педагогическа стая, съобщи доц. Петя Кабакчиева.

"Задача на учителите и на училището е да постигнат интеграция на децата", заяви на представянето на доклада проф. Майя Грекова.

Според нея проблема с интеграция е наложен от чужди страни и затова се заемаме с него, а не защото страната го намира за проблем. Изводите на доклада сочат, че създаването на приемни училища, вместо да доведе до интегриране на децата от ромски произход в училище, по-скоро предизвиква възникване „цигански училища“  извън ромските квартали или се обособяват „цигански паралелки“ в българските училища.

Много често „мобилните“ деца са принудени да повтарят класове. Институциите в страната не са способни да припознаят знанията, които децата са придобили в чужбина, както и не предлага необходимата възможност за това да наваксат пропуснатото.

Парамедици ще се включат в системата на здравеопазването

Лица с навършени 18 години и с петгодишен опит като шофьори ще могат да се обучават за парамедици и да се включат в системата на здраве...

Изводът след направеното изследване е, че са необходими реформи в образованието и нови законови уредби, чрез които да се обърне внимание на проблема, както и по какъв начин може да се помогне да се постигне правилна комуникация с тези семейства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com