Георгиева внуши, че ДПС не носи вината за липсата на интеграция на ромите

17867
Георгиева внуши, че ДПС не носи вината за липсата на интеграция на ромите

Предлагам да подредим проблемите по отношение на Гърмен, защото иначе не се стига до решение. Това заяви пред Нова телевизия бившият спортен министър проф. Мариана Георгиева, известна с прякора си „Синтаксиса”. Тя напълно оправда прякора си, след като успяваше да прави сложни съставни изречения от по няколко абзац - кошмар за всеки стенограф.

Не би следвало някой да се изненадва от случилото се в Гърмен и не ДПС е виновно за него. Ние сме партия, която действа с политики в подкрепа на ромското малцинство. Нееднократно г-н Местан подчертаваше, че липсата на образование за ромите е системен проблем, каза Георгиева. Попитана какво е направил самият Местан, след като беше председател на Комисията по образованието, Георгиева само уточни, че Местан бил председател в периода 2005 – 2009 година.

Плевнелиев: Решението за Гърмен са институции, които гарантират, че правилата важат за всички

Решението на проблема в Гърмен е само едно и то се крие в думичката институции – институции, които работят за гражданите и гара...

Популистка е тезата, че има някакъв сблъсък между Ахмед Башев и Минка Капитанова в рамките на ДПС. Патриотичният фронт хвърля такива мантри, защото идват избори, внуши Георгиева. И удобно заобиколи въпроса защо толкова години се е разрешило да се строят незаконни постройки. Георгиева се облегна на ЕС, който казал, че строежът на жилища бил един от четирите стълба за интегриране на ромите.

Всички се обръщат към ромите. Ние сме добросъвестни и отговорни. Ромите не са гласували единствено за ДПС, не са и гласували най-много за ДПС. Коректното представяне на фактологията е, че ромите се обръщат и към ДПС. Ромите гласуват и за ГЕРБ, и за Реформаторския блок, обясни Георгиева. ДПС не може да е говорител по отношение на държавната политика и проблемите ѝ да интегрира ромите. ДПС непрекъснато говори, че проблемът с ромите започва още от образованието, от детската градина за най-малките. Необхващането още от предучилищното образование води до огромен риск най-вече за ромите да отпаднат от обществото, каза още Георгиева. Не разбирам защо ДПС трябва да е компетентно за демографската картина в България.

Когато се движим за проблемите на обществото и държавата и интеграцията на ромите, може би бих се справила по-добре, след като се разбра, че кметът на Община Ружинци е кандидат на БСП, коментира Георгиева темата с просията и масовата регистрация на роми „заради лековита вода”. Професорът хвърли вина за ситуацията и на държавата и многословно обясни как Реформаторите искат да обвинят ДПС за ромите.

Припомняме, че през 2004 година Венцислав Ванков става кмет на Община Ружинци с подкрепата на ДПС. След това идва равносметката –   купува къща в Банкя с двор за 100 000 лева през 2004 година, дни по-късно - апартамент и тавански етаж отново в Банкя; отделно 2745 кв.м в с. Бело поле, две жилища и гараж – за 2730 лева. През 2007 година Ванков купува 23 дка в местността Шуговец до Видин, отделно имот с жилище от 150 кв. м. и паянтова сграда към него в с. Бело поле. През 2008 купува апартамент в София, кв. „Надежда” за 162 610 лева, отделно сградата на МТС и мелницата в с. Дреновец. Мелницата е преустроена на вила, окрупнена е с общинска земя, монтиран е и собствен електрически стълб за имота. През 2011 година Ванков е разследван за злоупотреби – за източване на 52 000 лева за отводнителен канал в с. Бело поле, 120 000 лева за пребоядисване на киносалона в с. Дреновец и 148 000 лева за изкопи на общинска кариера. И за финал – за източване на 358 000 лева, които е трябвало да бъдат използвани за разчистване и укрепване на коритото на река Лом. Равносметката е глоба от 100 лева за Ванков.

Цветелин Кънчев: Няма сценарий в Гърмен

Премиерът Бойко Борисов да събере на една маса всички страни, които имат отношение към проблемите, довели до случващото се в Гърмен и н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com