Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изграждат център за енергетика и високи технологии във Враца

18 юни 2024, 14:35 часа • 798 прочитания

Изграждат Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН) във Враца, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Предвижда се да бъдат изградени технологична гимназия, университетски корпус, център за развойна дейност и кампус с общежития.

Проектът бе официално представен в Народното събрание от кмета на Враца Калин Каменов, а министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков декларира институционална подкрепа за изпълнението му.

Какво ще представлява центъра?

Целта е в бъдещия център да се подготвят специалисти в областта на енергетиката, компютърните науки и новите технологии. Заедно с това ще се провеждат и научни изследвания и ще се работи заедно с бизнеса за преодоляване на недостига на подготвени кадри в тези ключови за България сектори.

ОЩЕ: Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

Бъдещата Регионална технологична гимназия се планира да бъде открита за учебната 2025/26 г. Тя ще привлича ученици от цяла Северозападна България, на които ще бъдат осигурени общежития.

Предвижда се създаване на индустриална зона, където завършилите специалисти ще могат да се реализират. Паралелно с това те ще имат възможност да продължат образованието си в корпусите на Софийския университет и Техническия университет-София, които ще бъдат открити в центъра. Изградени ще бъдат и детска градина, и спортен център, така че да се осигурят условия за професионална реализация и живот.

„Това, което предлагате като местна власт, е един нов модел за развитие на образованието. Образованието в съвременния свят е холистично. В него се преплитат детски градини, училища, университети, развойни научни звена, които работят съвместно и дават цялост в развитието на съвременното образование“, посочи министър Цоков. Той даде пример с ЦЕРН в Швейцария, където освен научна инфраструктура има и технологично училище и образователен център.

ОЩЕ: Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Министър Цоков заяви, че МОН припознава и ще подкрепя проекта, защото той е не само местен, а и национален. В него са съсредоточени много от политиките, които могат да подобрят както средното образование, така и висшето образовани и научните изследвания в България, обясни той.

Като особено важно проф. Цоков определи създаването на технологичната гимназия. По думите му това е политика, за която има натиск и от страна на бизнеса. „С технологичните гимназии в София, Правец, Бургас, Стара Загора, Варна и тази, която се предвижда да се изгради във Враца, в България вече ще има разпределение на такъв тип училища, които ще подготвят кадри за професиите не само на настоящето, но и на бъдещето. Заедно с това те ще подготвят специалисти, около които след това ще може да се развие бизнесът“, посочи министърът.

По думите му бъдещият център във Враца ще стане и естествен регионален STEM център. В него ще се подготвят специалисти, които ще помагат за масовото развитие на STEM обучението в страната.

Проектът за Център за енергийно развитие и нови науки се предвижда да се реализира със средства по проект за Интегрирано териториално развитие. По време на срещата подкрепа за него заявиха представители на бизнеса, академичните среди, министерствата на енергетиката, икономиката и индустрията, иновациите и растежа и народни представители.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес