Янка Такева: МОН изпуска контрола на образователната система

12807
Янка Такева: МОН изпуска контрола на образователната система
Снимка: БГНЕС

Председателят на Съюза на българските учители (СБУ) Янка Такева бе категорична, че МОН изпуска контрола над образователната система във връзка с COVID-19. „Защо екипът на министър Денков не усеща пулса и проблема на образователната система?“, изрази недоумението си Такева пред БНТ.

Тя е убедена, че първият учебен срок ще приключи успешно, но децата ни нямат необходимите знания. Родителите не могат да издържат, родителите станаха изключително нетърпеливи. Децата от 1 до 7 клас трябва да в клас, но за другите ученици министър Денков трябва да усети пулса и да минат в онлайн обучение, настоя Янка Такева.

Янка Такева с протестно писмо до МОН: Не натоварвайте училищата с излишни разходи

„Синдикатът на българските учители е разтревожен от изказаното от Вас, заедно с министъра на здравеопазването, намерение да се за...

Малките ученици от 1 до 4 клас според Янка Такева трябва да са в училище, като 9 000 учители работят в целодневна организация с децата. По-добре за две седмици онлайн и като обучението е онлайн учителите, които не са болни, но са под карантина, ще влязат в час, за да оформят оценките на учениците за първия срок. Защо учителите, които са онлайн МОН ги кара да ходят в училище да правят класните и да оформят оценките на децата?, запита Такева

По думите ѝ ваканцията трябва да се отложи малко, но днес или утре министърът на образованието трябва да издаде заповед, с която учениците поне в гимназиален етап да минат в онлайн обучение. 

В момента е много голямо напрежението в образователната система, учителите капнаха и 50% от учителите в гимназиален етап  са болни или са под карантина. Родителите са много изнервени от цялата ситуация. Всяка седмица по шест учители умираха от коронавирус от началото на годината, изтъкна Такева.

70% от учителите или са ваксинирани, или са преболедували инфекцията. В условията на пандемия трябва да се взимат нестандартни решения, за да има време да се затвърди материалът, който е взет или да се преподава този, който е изпуснат. Управлението на образованието в криза е изключително важно, защото ако не е пандемията, ще е е нещо друго, настоя Такева за това дали новата учебна година трябва да започва по-рано.

Ако COVID тестовете останат: Вдигат заплатите на учителите

Ще договорим и по-високо възнаграждение за учителите за 2022 г., ако продължи тестването и заболеваемостта не спадне. Министерството на...

Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ определи предложението на Янка Такева като разумно, мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата. Децата, за да бъдат в училище, трябва да са в безопасна среда. Има много голям брой учители, които са болни или карантинирани, което със сигурност нарушава процеса, каза тя. Трябва да бъдат взети най-щадящите мерки и когато ситуацията бъде овладяна, децата трябва да се върнат в училище, допълни Алексиева. 

Още: Янка Такева: Тази година се пенсионираха над 3500 учители, защото се уплашиха от пандемията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com