Кастрева като Танев - с реформата училищата ще са по-самостоятелни с програмата

9752
Кастрева като Танев - с реформата училищата ще са по-самостоятелни с програмата
Снимка: БГНЕС

Новата философия на образованието въвежда един добър принцип – принципът на училищната автономия. Така заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева защити пред Нова телевизия предложената вчера (10 ноември) учебна реформа.

Според Кастрева много директори на езикови гимназии благодарили на МОН за предложените промени. С тях още от 8-ми клас часовете, които са избираеми, но задължителни, да се утвърждават от съответното училището. Сега министърът щял да разработва учебната програма за профилирана подготовка само за 11-ти и 12-ти клас, обясни Кастрева. На въпрос какво става в училища в малки градове, заместник-министърът каза, че ако имало много желаещи за една дисциплина, ще им се прави програма. Но ако има желаещи за много различни дисциплини, те можело да се огледат и за друго училище, което да отговори на нуждите им. И сега е така, заяви Кастрева.

Танев бил готов да дискутира всичко, но не и писането на SMS-и и житейския въпрос

Мисля, че не съм сам. Това заяви образователният министър Тодор Танев по повод обявената реформа в образованието. Нека няма предубеден...

По думите на зам.-министъра в двуседмичното публично обсъждане на промените МОН получило най-много „обратна връзка” за учебния план. Няма да бъдат намалявани часовете по философия. За физическото възпитание часовете намаляват с 52 часа, но редукцията ще е в 3-ти и 4-ти клас, както и в 5-ти и 6-ти клас. Намалява се физическото с един час в седмицата, поясни Кастрева, защото сега имало „половинки часове”. „Половинка час” означавало, че през седмица можеш да имаш още един час по дисциплината. Промените за физическото възпитание били в две насоки – със задължителен трети час по физическо, както и водене на тези часове от специалисти.

За лятната ваканция Кастрева поясни, че нашата е най-дългата в Европа. Продължителността ѝ обаче зависела от заповедта на министъра. По-добре е да има по-често ваканции, отколкото по-дълги ваканции. През февруари междусрочната ваканция ще е една седмица, не е един ден, каза Кастрева и добави, че предстоящата лятна ваканция няма да бъде намалена, защото е утвърдена. От следващата учебна година обаче вероятно ще има намаление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование