Класическата гимназия остава в центъра на София

32186
Класическата гимназия остава в центъра на София
Снимка: БГНЕС

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) остава в центъра на столицата за тази учебна година. Това заяви днес министърът на културата Петър Стоянович след срещата си с кмета на София Йорданка Фандъкова и ръководството на учебното заведение.

Класическата гимназия ще се помещава в сградата на бившето 13-о Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий", близо до Женския пазар в София, което беше закрито през януари 2013 година.

Според министъра на културата Петър Стоянович, училище като класическата гимназия не трябва да се помещава толкова далеч от центъра на града. Старата сграда на НГДЕК се намира в квартал "Модерно предградие" и тъкмо е ремонтирана с европейски средства, посочи министърът. Той подчерта, че тези пари няма да се загубят:

"Едно от лицата на България, каквото е Класическата гимназия, няма как да бъде толкова отдалечено от столичния център. Подкрепям, допълнително намерих и много аргументи, тук, в една достатъчно добре запазена сграда, която се надявам догодина с общи усилия да бъде ремонтирана, тези ученици да бъдат тук".

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова сградата в "Модерно предградие" може да бъде дадена на 33-а езикова гимназия: "Ние сме готови да предоставим трайно сградата на бившето 13-о училище на Класическата гимназия".

Председателят на Ученическия съвет Тодор Джонев заяви, че за момента само около 15 ученици са против преместването на училището си: "По мое мнение масата от учениците желаят да останат тук, защото това е много удобно място. Естествено има и такива, които не желаят. 15 ученици са изразили това свое нежелание в Министерството на културата, но на фона на 500 сами разбирате, че 15 не е някакво сериозно число".


Директорът на училището Мариела Папазова посочи, че след повече от 36 години гимназията най-после ще намери своя дом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com