Кунева: Няма недоразумение за учителските заплати

2073
Кунева: Няма недоразумение за учителските заплати
Снимка: БГНЕС

Няма недоразумение между премиера, финансовия министър и мен за учителските заплати. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева .

„Ние всички, осъзнаваме, че ако искаме този закон да тръгне, а той е абсолютно решаващ за българската икономика,а за социалния ни живот, за децата ни, това означава да имаме качествено образование. Качествено образование без учители е невъзможно”, посочи Кунева. По думите ѝ увеличението на учителските заплати ще струва грубо 120 млн. лв.

Кунева: В училище няма място за религиозни манифестации

В Конституцията е отбелязано, че нашите училища и образование са светски. Всяка директна манифестация на религиозна принадлежност няма ...

„Когато казах „Ще работим”, имах предвид точно това - ще работим”, уточни министърът на образованието. Кунева посочи ,че не вярва в реформи без пари и затова за нея фразата „ще работим за” увеличението е била много силен сигнал за учителите. „Ще работим за това и то ще се случи, не като чудо – от днес за утре, но това ще стане, ако обаче всеки път се опитаме да дръпнем килимчето на този, който иска да работи и да захраним песимизма от това, което не се случвало досега или по-скоро това,което не се е случвало, ние ще пропуснем още една възможност”.

„Колективният трудов договор се следи от Министерство на финансите и единственото нещо, от което аз се отклоних от точно написаните думи в моето изказване, беше, че похвалих министъра на финансите, защото наистина същата седмица, без да сме се договаряли, той каза: „За следващия бюджетен период за нас приоритетите са образование и отбрана”, каза още Кунева пред bTV.

„47 000 учители ще бъдат пенсионирани в рамките на следващите 10 години, ние трябва да направим плановете си и да дадем ясен сигнал на тези, които са сега първи курс в университетите, за да знаят каква ще бъде съдбата им, могат ли да заложат на това”, посочи тя.

„Когато един учител започва кариерата си, той е с най-малката заплата. Ако към най-малката се прибавят 10% не е толкова натоварващо за бюджета”, смята министърът на образованието.

Кунева обеща нови облекчения за студентските кредити

Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити, сред които значително опростяване на формулярите и допълнителните условия за опр...

Кунева каза още, че няма смисъл да коментира поисканата ѝ от БСП оставка. По думите ѝ има политически сили, които се държат като опозиция на самото образование. „Аз няма да сгреша – нито по отношение на думите и сигналите си към учителите, нито по отношение на темпотот, с което работи министерството.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование