X
 
 

Лобира ли Янка Такева при избора на учебници?

5935 3
Лобира ли Янка Такева при избора на учебници?
Снимка: БГНЕС
Председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева е разпратила писмо до директорите на училища и областните координатори с препоръка през учебната 2020/2021 да бъдат използвани учебниците на издателство „КЛЕТ България“ (правоприемник на „Анубис“ и „Булвест 2000“), съобщава „Сега“. Такева е начело на СБУ от 1994, а в синдиката членуват близо 80% от българските учители. 

Янка Такева обяснява лобирането с помощта, която издателството оказвало 10 години за в. „Учителско дело“. В името на "социалното партньорство", тя препоръчва на учителите да ползват учебниците на издателството за 1, 2, 5 и 6 клас, а също и учебните помагала за трета и четвърта групи на детските градина. Освен това предупреждава учителите, че ще бъдат потърсени скоро от регионалните представители на издателството. 

Психолози: Янка Такева да се извини за думите, че не се справяме с агресията в училище

Психолози искат председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева да се извини и "да се отмести встрани" заради твърденията ...

„Сега“ цитира чл. 164 от Закон за предучилищното и училищното образование, според който учебниците и помагалата към тях се избират от учителите, които преподават по съответния предмет.

Лобирането на Такева е посрещнато с недоволство сред директорите на училищата. „Това е върховна наглост и безочие. Чудя се дали някой висшестоящ МОН е запознат с това писмо“, пише във фейсбук група директорът на 107-о ОУ в София Данко Калапиш. „Това не е ли конфликт на интереси? Ако някой директор лобира за определено издателство, СБУ ще му вземат главата“, допълва директорът на 34 ОУ в София Боряна Толовска. 

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  СБУ е машина за изпълнение на поръчки, най-малко се грижи за учителите. Както всеки профсъюз в Бг от 70 години у нас!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Червен тамплиерски боклук, една от многото червени бабички, прът в колело и на образованието и на развитието на младежта, тази изкукуригала мумия освен да смуче друго не знае.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Алчна е като всеки червен боклук. Сто годишна стана и не пуска кокала!
  : 1 !
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията

Овен Очаква ви най-романтичната среща, която сте имали досега. Телец Пътуване, което ще ви запознае с много специален човек. Близнаци Няма...