X
 
 
 

Масово университетите вдигат таксите за обучение

3452 0
photo of Масово университетите вдигат таксите за обучение
Снимка: БГНЕС
Конкуренцията между университетите, която тази година ще се засили заради 8-процентното орязване на държавния прием, се оказва недостатъчен стимул за задържане на таксите.

2/3 от българските висши училища планират да увеличат таксите си за обучение вероятно като компенсация за намалените бройки, като особено "активни" в това отношение са някои от многопрофилните университети. Вузовете, които смятат да привлекат младежи с по-ниски такси, пък се броят на пръсти. Това показва предложеният от МОН проект на решение на МС за утвърждаване на таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за 2017/18 г.

Ректорите на университетите смятат, че реформата във висшето образование се прави прибързано

Реформа във висшето образование трябва да има, но не така спешно и бързо. След като бяхме изпратили заявките за 2017-18 учебна година з...

Миналата година, когато бе първата година от реформата във висшето образование и парите започнаха да зависят от качеството, отново 2/3 от университетите повишиха таксите като начин да компенсират загубите. Тази година картината се повтаря, като поскъпване на обучението се предлага освен в приоритетни професионални направления и в такива, за които вузовете получават картбланш да приемат повече кандидат-висшисти, пише вестник "Сега".

Педагогиката например, за която държавата разрешава 4% по-висок прием, поскъпва в почти всички вузове, които я предлагат. В Софийския университет годишните такси за обучение по доста от специалностите в педагогическия факултет скачат с около 9% - от 485 на 530 лв. В университет "Проф. Асен Златаров" в Бургас бакалавърското обучение по педагогика се увеличава с 30 на сто - от 400 на 520 лв., също колкото и магистратурата в тази специалност. Великотърновският университет планира 25% повишение за редовната бакалавърска форма на новоприетите - от 400 на 500 лв., а за магистратурата - 66% скок - от 300 на 500 лв. Кандидатите да учат т.г. педагогика в Югозападния университет ще трябва да заделят 500 лв., а не 410 лв., както м.г. (близо 22% скок), в Русенския университет - 480 лв. вместо 460 лв., а в Шуменския университет повишение има само за кандидат-магистрите - от 480 на 550 лв. (15% скок). В Тракийския университет в Стара Загора увеличението за педагогиката е 20 лв., от 480 на 500 лв.

Икономиката, която е сред специалностите с най-силно орязване на студенти - с близо една пета, също ще се учи с увеличени такси на някои места. Бургаският университет "Проф. Асен Златаров" планира увеличение на бакалавърското обучение с 60 лв. (15%) - от 400 на 460 лв., колкото е заложеното поскъпване и на администрация и управление и туризъм. 20 лв. е повишението на таксата за обучение по икономика във Великотърновския университет - от 400 на 420 лв., колкото е горе-долу поскъпването за редовни и задочни бакалаври по икономика и в Икономическия университет във Варна - от 440 на 462 лв. (същото е увеличението и за туризъм и администрация и управление). Стопанската академия в Свищов предвижда 10% скок на таксите както за редовните кандидат-икономисти (от 380 на 420 лв.), така и за желаещите да учат администрация и управление.

Ректори на 7 ВУЗ-а поискаха нов начин на финансиране на държавните университети

Нов начин на финансиране на държавните университети у нас поискаха на работна среща седем ректори на университети в Северна България. ...

Всички медицински университети планират увеличение на таксите за различни свои специалности без МУ-Пловдив, който прави промени само в цените за приемните изпити. Ако досега първият изпит там е бил 60 лв., а всеки следващ - 30 лв., от т.г. изпитът по биология и химия става 120 лв., а по етика, социална медицина и здравен мениджмънт - 60 лв. Освен това вузът смъква таксата за чуждестранни граждани за фармация на български език - от 7000 на 6000 евро, а за фармация на английски - от 8 на 6 хил. евро. МУ-София, който увеличава таксата за кандидатстудентските изпити от 60 на 70 лв., също предлага промени в таксите за чуждестранните студенти - повишение от 4500 на 5500 евро за медицина на английски език за докторанти, но намаление за редовна магистратура за фармация на английски - от 8000 евро на 6000 евро. Поскъпването в МУ-Плевен също ще засегне чуждите граждани - първокурсниците по медицина ще плащат 7500 евро, с 500 евро повече от м.г., колкото и кандидатите да учат фармация. МУ-Варна пък залага увеличение за българските студенти - за приетите в първи курс медицината, фармацията и денталната медицина ще струват 33% повече - 1200 лв., а не 900 лв., както бе досега.

Техническите университети също не изостават от вълната на поскъпване. В ТУ-София се увеличават таксите за редовни бакалаври по администрация и управление - от 320 на 350 лв. (9%), за специалностите от област технически науки - от 650 на 700 лв., колкото е скокът и за редовни бакалаври и магистри по математика (7%). В ТУ-Варна поскъпват специалностите корабоводене за редовни бакалаври (от 800 на 1293 лв., или с 61%), за електрообзавеждане на кораба - от 550 на 920 лв. за първи и втори курс редовна бакалавърска форма и за корабни машини и механизми - от 550 на 860 лв. (56%). ТУ-Габрово ще изненада с по-високи такси само чуждестранните си студенти. Минно-геоложкият планира 40% скок в таксата за специалности от областта на природните науки, математиката, информатиката и техническите науки, а Лесотехническият - увеличение за новоприетите студенти в задочна форма по растениевъдство (от 800 на 840 лв.), горско стопанство (от 330 на 440 лв.) и др.

11 от 37-те държавни университета у нас не планират по-високи цени на предлаганото обучение, макар че в някои от тях скачат таксите за приемните кандидатстудентски изпити. Това са Пловдивският университет, УАСГ, Университетът по хранителни технологии в Пловдив, ХТМУ, МУ-Пловдив, УНСС, НХА, НСА, Висшето транспортно училище "Т. Каблешков", Академията на МВР и Военната академия "Г. Ст. Раковски".

МОН намалява субсидирания прием, но увеличава издръжката на един студент

От следващата академична година Министерството на образованието и науката ще намали субсидирания прием в някои професионални направлени...

В опит да неутрализират загубите някои университети предлагат нови видове обучения - например предлагат езиков курс за чужденци за всички специалности. Във Великотърновския университет например овладяването на българския език от чужди граждани струва 2000 евро, а в ЮЗУ - 3000 евро. И в двата вуза този курс се въвежда от тази година. Други пък са преценили, че ще привлекат повече студенти с по-ниски такси. Университет "Проф. Асен Златаров" например предлага намаление от 1400 на 1200 лв. на таксите за докторанти в редица направления - химически науки, комуникационна и компютърна техника, биотехнологии, общо инженерство и др. ВТУ пък планира намаление при науки за Земята - от 760 на 740 лв., за сметка на увеличението от 580 на 600 лв. на обучението по ред други направления - филология, история, философия, психология, право и др. Шуменският свива таксата за магистри по филология - от 730 на 550 лв., за докторанти по физически и химически науки - от 1600 на 1400 лв., за чуждестранни граждани - от 2200 евро на 600-700 евро и др. Русенският университет ще се бори за повече кандидати по национална сигурност с такса от 580 лв. за бакалаврите редовно обучение (при 840 лв. за м.г.).

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Радев оприличи депутатите на "маймуни"!

Така излиза, ако разтълкуваме петъчното ядовито, и за пореден път непремерено изявление на президента Румен Радев пред всички радиа и т...