МОН даде 32 млн. лв. за интеграция на ромски деца (ВИДЕО)

2566

Договори за 32 млн. лв. за интеграция на роми подписа вчера Просветното министерство.

Парите са по две процедури на ОП "Наука и образование" - за предучилищна подготовка и за образователна подкрепа на ученици от малцинствата, а одобрените кандидати са 54 - общини, детски градини, училища и неправителствени организации.

Това съобщиха вчера от МОН, след като връчиха договорите на класираните. С изпълнението на проектите се очаква до края на 2018 г. 27 000 деца, ученици и младежи от етнически малцинства и от семейства на бежанци да бъдат успешно интегрирани в образователната система.

Развръзката идва близо два месеца, след като гръмна скандал около процедурата за подкрепа на ромчета за училище.

За оценка на новите учебници по история учителите имат 10 дни

За да оценят проектите на нови учебници за история за 5-и клас, учителите ще имат 10 дни. Това става ясно от заповед на просветния мини...

В класирането на първи етап бяха одобрени три съмнителни НПО-та на едни и същи собственици от Варна, които трябваше да получат 1.5 млн. лв. След сигнал на Националната мрежа за децата просветният министър Меглена Кунева бе принудена да разпореди проверка на всички 62 одобрени дотогава проекти по въпросната схема, пише в. "Сега".

Дни след това тя съобщи, че трите сдружения, регистрирани броени дни след пускане на насоките за кандидатстване и представили идентични проекти ще бъдат отхвърлени.

Прегледът на 54-те одобрени кандидата действително показва, че въпросните три НПО-та липсват, както и че те са единствените дисквалифицирани.

От списъка става ясно още, че тяхното n-то поред сдружение, но регистрирано под различно име, няма да получи финансиране и по втората процедура за интеграция на ромски ученици, по което беше одобрено за близо 620 хил. лв.

Не е ясно обаче дали това ще е финалът на драмата, тъй като четирите организации формално не нарушават условията на конкурса.

459 училища сменят имената си

С промените в Закона за предучилищното и училищното образование, което влиза в сила от днес, 459 училища ще сменят имената си. 454 са ...

Според Кунева в случая са нарушени два принципа - на избягване на двойното финансиране и за неналичието на свързани лица. В насоките за кандидатстване обаче липсват подобни изисквания. Поради това не е изключено трите НПО-та да обжалват процедурата. Освен това от тях не се изисква нито да имат опит, нито да не участват като партньор в повече от един проект.

Вчера от МОН пропуснаха да съобщят какво става с проверката на 4-мата служители на МОН, работили по въпросната процедура - шефа на Главна дирекция "Структурни фондове" Иван Модев, заместника му Светомира Калоянова, началника на отдел "Програмиране и договаряне" Стоян Цонев и старши експерта в същия отдел Явор Димитров, който е бил председател на оценителната комисия.

Вътрешната проверка на МОН констатира различни нередности както в насоките за кандидатстване (например, че няма забрана едни и същи физически лица да стоят зад различни организации или пък кандидатите да имат опит), така и в процеса на оценяване на проектните предложения. Поради това докладът от проверката бе пратен на прокуратурата, а за 4-мата служители на ведомството започнаха дисциплинарни процедури.

От МОН съобщиха, че предстоят да се сключат договори с още около 50 кандидата, т.е. общо одобрените кандидати по двете схеми ще са 104.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com