МОН обмисля 20% от часовете в училище да бъдат дистанционни

4989
МОН обмисля 20% от часовете в училище да бъдат дистанционни
Снимка: БГНЕС

Всяко училище, което пожелае, да може да въвежда дистанционно обучение в до 20% от учебните си часове. Това е една от идеите за промени в училищния закон, обсъдени вчера на Отраслов съвет в просветното министерство от синдикати, работодатели и ръководството на МОН, съобщи за "Сега" Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата.

По думите му идеята е все още на етап проект и със сигурност ще се обмисли много внимателно и детайлно, преди да влезе в сила. Целта е да се даде възможност на всяко училище, не само на иновативните, да въведе до 20% в учебните планове и дни за дистанционно обучение, ако желае. "Така при една седмица от 5 дни, един от дните може да бъде посветен на дистанционно обучение", казва Стаматов, който дава пример с Австрия. Там понеделник и вторник учениците учат в училище, а сряда имат дистанционни часове вкъщи, в които обикновено работят по поставен от учителите проект.

Красимир Вълчев: Промените в света ще се отразят на образованието

„В образователната система вървим заедно... Всички професии са важни, но ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във ...

"У нас този ден най-вероятно ще се сметне за разтоварващ, но всъщност той е от най-пълноценните за децата, защото през това време те хем научават много нови неща, хем им е интересно", смята Стаматов. Според него 20%-те от часовете в електронна среда могат да се приложат само за един учебен предмет, или за всички предмети, в зависимост от желанието и спецификата на училището. Става въпрос само за възможност, която няма да има задължителен характер, пояснява той.

Една от промените в закона за предучилищното и училищното образование ще е свързана с ясно дефиниране на това що е то дистанционно обучение, както и с прилагането на тази форма при грипни ваканции - нещо, което вече бе анонсирано от просветния министър Красимир Вълчев. Идеята е така да не се изпуска учебен материал. С друга промяна ще се регламентира и въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните - също оповестено вече намерение.

Сред другите обсъдени вчера промени в закона е и засилване на контрола над училищните настоятелства от страна на МОН, който в момента не е разписан достатъчно в закона. "Някои малки училища разполагат с големи имоти, като в страната има негативни практики за събиране на пари и отдаване под наем на тези имоти, като в същото време учебните заведения твърдят, че нямат достатъчно пари", коментира Стаматов. По думите му една от промените в това отношение ще е директорите и заместник-директорите да не могат да бъдат членове на въпросните училищни настоятелства.

Вчера на Отраслов съвет е бил подписан и нов Колективен трудов договор в системата. Една от промените в него е по отношение на регламентиране на 80-те лв., които ще получат квесторите на матурите и изпитите от националното външно оценяване, както и членовете не изпитните комисии и директорите, в които се провеждат изпити. Другата новост е даването на 20 допълнителни дни платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в детските градини и училищата, които останаха без отпуск заради извънредното положение и затварянето на образователните институции за над 2 месеца. След приключване на учебното време в училищата през учебната 2019/20 г. работният ден на педагогическите специалисти ще се отчита, като в рамките на работното време те ще осъществяват поне 2 астрономическа часа работа, свързани с обща подкрепа, предвижда още новият КТД.

МТСП отпуска 1 млн. лв. за лаптопи и таблети за деца в социални домове

Преносими компютри и таблети ще бъдат закупени на деца, настанени в домове за социални услуги и специализирани институции, по нова прог...

Той обаче ще е валиден до 25-и ноември 2020 г., когато ще трябва да се подпише нов договор. Преговорите за финансовите параметри по него ще започнат на 30-и юни т.г. Вероятно минималните заплати за различните учителски длъжности ще бъдат увеличени, но все още е рано да се каже с колко. "Сега не е най-уместното време да се говори за увеличение на заплати, когато много хората останаха без работа", казва Стаматов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование