X
 
 

МОН подготвя кредитна система в професионалното образование

1092
МОН подготвя кредитна система в професионалното образование
Снимка: БГНЕС

Учениците в професионални гимназии и паралелки ще имат възможност да трупат кредити за усвоени умения, което ще улесни надграждането и разширяването на тяхната квалификация впоследствие. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Системата за натрупване и трансфер на кредити ще бъде разработена като част от дейностите по операция „Модернизиране на професионалното образование и обучение“ - част новата програма „Образование“ 2021-2027 г., финансирана със средства от Европейския социален фонд и от държавния бюджет. Операцията беше одобрена от Комитета за наблюдение на програмата с бюджет от 70 млн. лв.

Кабинетът "Петков" одобри близо 2 млрд. лв. за образование

Близо 1,9 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в модернизация и дигитализация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаван...

Кредитите ще се дават въз основа на умения за извършване на определени дейности от дадена професия. Така дори и да не притежават удостоверение за завършен етап на образование или степен на квалификация, хората ще могат да работят на определени позиции в съответния бранш с документ за придобитите компетентности по част от професията.

Предвижда се кредитите да важат не само за първоначално изучаваната професия, но и за продължаване на обучението по други професии от същото професионално направление. Системата на трансфер ще позволи и повторно включване в професионално образование на хора, които са отпаднали от образователната система и желаят да продължат обучението си в същата или в друга професия.

За модернизация на професионалното образование ще работят секторни съвети за уменията (ССУ). В тях ще се обединят представители на бизнеса, на средните и висшите училища, на работодателските организации и синдикатите. Те ще систематизират информацията за потребностите и търсените умения в съответния сектор, ще разработят стандартите по професиите, учебните и изпитните програми, които да отговорят на изискванията на реалните работни места. Секторните съвети ще участват и в актуализирането на Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

Предвижда се също да се разработят и прилагат компетентностни профили на учителите, които обучават по професии. Тези профили ще съдържат компетентностите, необходими на учителите, за да преподават по актуализираните учебни програми. При необходимост съвместно с бизнеса ще се провеждат обучения за придобиване на необходимите компетентности.

След управленски решения: Къде са културата и образованието в обществената БНТ?

С едно решение на УС (Управителния съвет) от края на март и три решения в края на април структурата на БНТ е променена. Няколко дирекци...

Освен операцията за модернизиране на професионалното образование, Комитетът по наблюдение одобри също методологията и критериите за подбор на операция за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в училище с общ бюджет от над 151 млн. лв. С предвидените дейности се очаква да се обхванат повече деца в образователната система и да се намали делът на преждевременно напусналите училище. Ще се повишии капацитетът на педагогическите специалисти, от които се очаква да оказват подкрепа съобразно индивидуалните потребности на всеки ученик, както и на непедагогическия персонал, вкл. на образователните медиатори и социалните работници, подпомагащи учениците и родителите от уязвими групи.

Новата програма „Образование“ 2021-2027 г. беше приета от правителството миналата седмица. Това е основа за официални преговори с Европейската комисия, която трябва да я одобри. Близо 1,9 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в модернизация и дигитализация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаване на деца от уязвими групи. Програмата е основният инструмент за подкрепа на реформите в образователната система и преодоляване на последиците от COVID-19.

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Осигуряване на още кадри и обезпечаване на материалната база - основни цели пред новия образователен министър

ВАС спря наредбата на Денков, позволяваща масова смяна на училищни директори

Ректорите се отметнаха от увеличението на заплатите и предупредиха за фалити на университети

Николай Денков очаква ПП да грабнат победата на изборите

1500 лева минимална заплата за университетски преподавател

Денков с отчет на МОН: Доживяхме учител отново да стане престижна професия. Няма да съм служебен министър

Над 700 свободни места останаха в София след третото класиране за гимназиите

Преподавателите в чужбина ще получават средства за квартира

МОН с предложение за кандидатстване след 7 клас при пропуснато участие в НВО по здравословни причини

Ректори не харесаха концепцията на МОН за обединение на вузове

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com