Actualno loader
X
 
 
 

МОН се отказва да финансира системите с карти за влизане в училище

406 0
photo of МОН се отказва да финансира системите с карти за влизане в училище
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Още по темата

Без държавни пари за системи за влизане със специални карти в училище. Тази промяна в националните програми в средното образование за 2017 година въведе Министерството на образованието (МОН), които предстои да бъдат одобрени от Министерския съвет (МС).

Съгласно промяната МОН ще финансира само закупуването на видеонаблюдение и паник бутони в училищата. Причината е, че срещу въпросния пропускателен режим има недоволство от родители, които смятат, че системата предизвиква опасно струпване на деца на входа и не позволява бърза евакуация при евентуална аварийна ситуация, пише в. "Сега".

Взрив в училище в Дагестан*

Предоставянето на пари за закупуване на паник бутони стартира през м.г. по програма "Достъпно и сигурно училище". От 314-те държавни училища, които единствено могат да кандидатстват по нея, финансиране са получили 52 училища към МОН, 2 към културното министерство, 12 към земеделското и 1 към спортното ведомство. За тази година бюджетът й е намален от 2 млн. лв. на 1.5 млн. лв., които ще се използват предимно за разширяване на видеонаблюдението, както и за изграждане на рампи и платформи за хора с увреждания.

Ученичка падна от Езиковата гимназия в Шумен

Общо за всички 11 национални програми т.г. ще се отделят 59.5 млн. лв., което е с 9 млн. лв. повече от м.г. Увеличението на практика "отива" към две програми. Едната е за внедряване на ИКТ технологиите в училище, чийто бюджет е увеличен от 7.5 млн. лв. на 10.2 млн. лв. Другата програма е за оптимизация на училищната мрежа, която традиционно "гълта" половината от парите по всички програми, тъй като по нея се изплащат обезщетенията на пенсионираните учители - тук парите са увеличени от 22 на 28 млн. лв. От МОН отказаха да посочат прогнозния брой на педагозите, които ще излязат в пенсия от следващата учебна година. Вместо това представиха данни за учителите на пределна възраст - тези над 66 г. били 1093 души, а между 61-65 г. - 5792 души. От данните може да се предполага, че системата догодина могат да напуснат около 6800 педагогически кадри.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ованес Торосян - можеше да е втори Григор Димитров, но е чудесен актьор и режисьор

Той е един от най-сниманите актьори в новото българско кино....