МОН удължи сроковете за обсъждане на учебните програми

2842
МОН удължи сроковете за обсъждане на учебните програми
Снимка: БГНЕС

Промените в учебните планове по български език и история за 6 и 8 клас бяха подложени днес на обществено обсъждане. Дискусията е по инициатива на министъра на образованието Меглена Кунева. В нея се включиха учени от БАН, преподаватели във висшите училища, историци, литератори, експерти на министерството и учители.

Министърът на образованието обаче удължи срока за обществено обсъждане на учебните програми с още седмица, предаде БНТ.

Днес министър Кунева, заместникът й Диян Стаматов и експертите по Български език и История представят програмите за 6 и 8 клас, които ще влязат в сила от 2017-2018 г.

Причината за представянето им сега е, за да се избегне бързането, притискането на издателите за съставяне на нови учебници - нещо, което се случи тази година.

Министър Кунева изтъкна, че в образованието сега трябва да се наблегне на два основни момента - възпитаване на национално самосъзнание и компетенции за справяне в 21 век. Тя изведе личността на учителя в центъра на образованието.

Конкретно по промените в програмите:

По БЕЛ в 7, 10, 11 и 12 клас, ще се учи само българска литература. Причината - след 7 и 10 клас има национално външно оценяване, а в 12 клас - матура. В първия гимназиален етап, който приключва в 10 клас, учениците ще трябва да могат да пишат Заявление, CV, Делово писмо, тъй като някои ученици ще приключат своето образование в 10 клас и ще си търсят работа. Откъсът от "История славянобългарска" ще се учи в 9 клас. "Родна реч" на Иван Вазов - в начален етап, а "Хайдути" на Христо Ботев - в 5 клас.

Новите учебни програми предвиждали олекотяване, а не опростяване на материала

Олекотяване на учебния материал, а не опростяване, предвиждат новите планове и програми по български език и литература и история за уче...

По история:

Програмите са изготвени по хронологичен принцип. Увеличава се делът на българската история спрямо световната. Сега делът на българската история е 46%, като ще стане 56%. Чувствителна е и темата за периода 15-17 век. За този период ще се изучава държавността и всекидневието на хората и точно при разглеждане на всекидневието ще се дават примери за празници, обичаи, облекло, толерантност и съжителство.

Терминът съжителство няма да измести робство, подчертаха отново на общественото обсъждане.

Относно изучаването на Средновековието от преходния випуск, който ще учи до 7 клас по старите програми, а от 8 по новите, то българското Средновековие ще се изучава в 10 клас, а кога ще се изучава втората част от европейското Средновековие, от МОН все още не са решили.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com