Над 600 паралелки са в дистанционно обучение

6129
Над 600 паралелки са в дистанционно обучение
Снимка: БГНЕС

Над 600 паралелки са в дистанционно обучение и 32 са групите в детските градини. Това съобщи просветният министър проф. Николай Денков.

Той уточни, че спрямо началото на учебната година 4 пъти са се увеличили карантинираните деца и около 2 пъти карантинираните учители.

Отново: Ако се пазим и ваксинираме, децата ще ходят на училище – иначе няма

Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана – там са най-тревожните данни. От началото на учебната година около 2 пъти са се увеличили каран...

Габрово попада в тъмночервената област и от там се налага ротационно присъствие и съответно електронно обучение, заяви министърът. „Това, което правим в Габрово, ще бъде, ако се наложи, приложено и другаде. Първи до четвърти клас и предучилищните групи остават присъствено, другите класове по една седмица ротационно се сменят в училище“, каза той.

Министърът посочи, че в момента около 1,2 е процентът средно за страната на карантинираните ученици и учители. Но има вариации – и някои области с малко над 2%, в други области са около 0,5%. „Това отново показва, че в различните области има различно отношение към мерките и спазването им. Ние нямаме друг начин за момента да задържим децата в училище, освен да ги предпазим доколкото може от заразяване“, каза той.

Още преди началото на учебната година Денков обяви, че при 10% заразени ученици или учители преминаваме към онлайн обучение. Днес посочи, че няма никаква съществена промяна на насоките. „Единствено уточнихме, че тези 10% могат да бъдат по випуски, няма нужда в цялото училище да бъдат 10%. Уточнението преди няколко дни го изпратихме като упътване, като обяснение към РУО-та и от към директорите на училищата. Ако 10% в даден випуск са карантинирани или болни, може да излезе випускът в ротационно обучение или изцяло в електронно обучение, няма нужда да бъдат 10% в цялото училище“, обясни той.

Той посочи, че 4 училища в страната са изцяло на онлайн обучение в момент. „Малко над 600 паралелки са в дистанционно обучение и 32 са групите в детските градини“, каза проф. Денков. Точните цифри, които посочи са 654 паралелки и групи - от тях 622 са паралелките и 32 са групите в детските градини. Училищата са в с. Света Петка, Велинградско, с. Владо Тричков – Своге, и две училища в гр. Бяла, Русенско. Една детската градина, която в с. Мокреш, област Монтана.

От МОН се заканиха, че ще затварят училища, ако не се спазват мерките

Служебният кабинет в Министерството на образованието и науката представи отчет за свършеното през изминалия мандат и приоритетите си за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование