Образователният министър: Не може да спрем да живеем, докато чакаме колективен имунитет

2863
Образователният министър: Не може да спрем да живеем, докато чакаме колективен имунитет
Снимка: БГНЕС

Нормално е да сме притеснени, вирусът е вирулентен, но ние не можем да затворим обществено-икономическия живот за година-година и половина, колкото изглежда, че ще трябва да постигнем колективен имунитет към днешна дата. Така образователният министър Красимир Вълчев отговори на притесненията за връщане в училище на по-големите ученици на група родители, водена от математика Лъчезар Томов, който от известно време насам упорито настоява, че общуването в училище е основен двигател на пандемията.

Вълчев напомни пред Нова телевизия, че електронното обучение остава опция по закон и тези, които не желаят присъствено обучение, може да се възползват.

Проф. Чорбанов: Вече започва да сработва колективният имунитет

„Вече започва да сработва колективният имунитет... Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от пре...

От утре в училище се връщат 200 000 души – 170 000 ученици и 30 000 учители. В момента присъствено в клас, от около 1 месец са близо половин милион души. Само 2 на 1000 са положителните антигенни тестове на учителите, посочи образователният министър, но се съгласи, че няма как училищната система да не е фактор за разпространението на пандемията. Колкото по-малки са децата, толкова по-малко боледуват, напомни министърът.

Вълчев напомни, че задължително в междучасията се отварят всички отварящи се прозорци, а има силна препоръка в средата на учебния час пак да се отварят прозорците и учениците „да почиват” от носенето на маски.

На въпрос за примери като село Бояджик, където нито един учител не иска да се ваксинира срещу коронавирус доброволно, отговорът беше, че има предпазливост, а не антиваксърски настроения. Не са убедени, че ваксините, които са толкова бързо одобрени, са достатъчно надеждни, добави министърът. "Нямам никакви притеснения, ще се ваксинирам когато ми дойде редът", каза още Вълчев.

Юли е много топло, месеците са отпускарски, образователната ни система не е настроена на климатизация, а на отопление. Затова избрахме до края на юни удължаване на учебната година, обясни Вълчев. И уточни, че тези училища, които са успели да си изпълнят програмите през декември, през лятото ще предлагат занимания по интереси.

Научен страх: Заразяваме се отново, колективният имунитет срещу коронавируса е невъзможен

Втора вълна на COVID-19 в единствения град в света, за който се смяташе, че може да е достигнал колективен имунитет срещу новия коронав...

Може да има по-ранен старт на учебната година, но трябва промяна на закона, а не възнамерявам да я предложа в този парламент, който е с ограничен мандат, каза още Вълчев.

В заключение образователният министър отговори на въпрос не е ли абсурдно преболедувало вече дете, ако класът му впоследствие е карантиниран заради друг случай на COVID-19. "Такъв е здравният протокол, вероятно може да се направи изключение, не сме го обсъждали, признавам", каза Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com