Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пари за дуалното обучение ще се търсят и от еврофондовете

17 юни 2015, 20:11 часа • 16400 прочитания

До средата на годината ще тръгнат още няколко програми за дуалното професионално образование и по тях ще се търси финансиране за развитие и налагане на тази добра практика. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на общото събрание на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), на което бе избран и новият й президент Тим Курт, който ръководи предприятието "Аурубис България", предаде Mediapool.

"Готов съм да обсъдим под каква точно форма – дали ще бъде в отделен проект – за какви точно дейности, като средства за това нещо ще бъдат предвидени“, каза Калфин, цитиран в съобщение на камарата.

Ивайло Калфин оцени, че германският бизнес вече инвестира в създаването на клъстера, включително и финансово, и подчерта, че дуалното обучение не бива да се схваща като вид социална политика, а като дейност, в която всички участници могат да получат перспектива. По думите му дуалното обучение е инструмент за справяне с безработицата и липсата на квалифицирана работна ръка. "В европейския общ пазар трябва да се борим за конкурентоспособността на българската индустрия и на българските работодатели“, допълни вицепремиерът.

Мениджърът на клъстера "Дуално професионално обучение“ към ГБИТК Максимилиан Ерхард представи дейността на клъстера, който стартира на 1 януари 2015 г. и е уникален проект в рамките на световната мрежа на германските външнотърговски камари. Чрез изграждането на образователния клъстер камарата подкрепя фирмите при намирането на квалифицирани специалисти за тяхната дейност.

Общото събрание на германо-българсакат камара избра Тим Курт на мястото на досегашния президент на организацията Рюдигер Хьобен-Щьормер от "Луфтханза Техник София".

От управителния съвет на камарата си тръгват още Ралф Фрьолих ("Байер България") и Манфред Мулц ("Балкан Стар Аутомотив"), чиито постове се заемат от Александър Миланов ("БМВ Фертрийбс ГмбХ"-клон България) и Кай Янц ("Вурст Майстер").

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес