"Пчела" и "Слънце" вместо оценки за учениците от втори и трети клас (ВИДЕО)

17177

Новият Държавен образователен стандарт за първи път урежда валидирането на документите на една голяма група деца, които се връщат от други страни и продължават да учат у нас.

Това като тенденция се засилва, заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Вижте кога ще са ваканциите през новата учебна година (ВИДЕО)

През новата учебна година учениците ще имат пет ваканции. За пръв път Образователното министерство предвижда почивката между първия и ...

Според новия стандарт, във втори и трети клас всяко училище ще определя качествените показатели автономно. Това означава, че оценките ще бъдат "пчела", "слънце”, които да показват дали детето се е представило добре, или не.

Вече ще се описват и качествените показатели на оценките, т.е. какво стои зад определението “отличен”, както и българските оценки ще бъдат приравнени към международната скала.

За да получи "отличен" ученикът трябва да е постигнал напълно очакваните резултати от учебната програма, да няма пропуски в знанията, да е усвоил нови понятия и да ги използва успешно, да притежава необходимите компетентности и да може да ги прилага самостоятелно при решаване на задачи, съобщават от МОН.

Стаматов заяви, че минималният брой текущи оценки трябва да е две, а за максималния брой зависи от спецификата на предмета. Друга новост е, че учениците ще могат да взимат сертификати по чужд език, както и сертификат за дигитални компетентности.

Друга новост в стандарта е ограничаване на броя на задължителните външни оценявания в четвърти и седми клас, информира БГНЕС.

IT секторът иска да обучава по 6000 ученици на година в средното образование (ВИДЕО)

IT бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година в средното образование. Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на ...

В края на задължителното образование и националното външно оценяване в 10 клас ще бъде насочено към проверка на придобитите ключови компетентности в четенето, математиката, природните науки и в областта на обществените и гражданските компетентности.

Друга новост е ежегодно да се определят други предмети за национални външни оценявания и възможност в някои класове да се прави ново външно оценяване както вероятно тази година предстои по география в пети клас.

Новост е и това, че външното оценяване на учениците в X клас може да стане с компютър. Запазват се текущите, срочни и годишни оценки. Срочните оценки се формират на базата на поне две текущи оценки. Учениците в първи клас ще бъдат оценявани с положителни оценки. Първокласниците ще получават и една обща оценка на базата на знанията, които са показали през цялата учебна година. Във втори и трети клас ще има качествени оценки по всеки предмет. Всяко училище ще избира формата на качествата оценка.

Стаматов заяви, че възможностите за поправяне на оценка слаб има в рамките на две сесии в 5 и 9 клас, а за учениците от началния етап е предвидено допълнително обучение през лятото. То ще бъде задължително за учениците от 1 до 4 клас.

Не става ясно обаче как деца, които не са присъствали и не са се научили да четат през учебната година, ще бъдат задължени да го направят през лятната ваканция.

Финансовата грамотност в гимназията - знае се какво е заложна къща, не се знае какво е инфлация (ВИДЕО)

Цели 55% от учениците в България между IX и XII клас считат, че не знаят достатъчно за света на финансите. Само 7% са уверени, че са мн...

Окончателни оценки за завършен начален етап учениците получават на база оценките от предметите в 4 клас. За основно образование – за предметите от 5 до 8 клас.

От 2019 г. в точки ще се формира и балът за кандидатстване в математически гимназии след четвърти клас и за влизане във всички гимназии след седми клас, пише още "Дневник".

Годишните балообразуващи оценки от свидетелството за завършване на съответния клас ще се превръщат в точки, като шестицата ще носи 50 точки, петицата - 39, четворката - 26, а тройката - 15. Това на практика значи, че шестица в дипломата ще има два пъти по-малка тежест от отличен резултат на теста, ако максималният брой точки е 100.

От пример, даден от Стаматов, се разбра, че максималният бал може да е 500 (утроен резултат на един от тестовете (по български език или по математика)+резултата от другия тест+две годишни оценки - б.а.). В по-малко желаните училища ще се приемат деца и с нула точки на теста.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование