Предимства и ползи на електронни мисловни карти в учебния процес

13580
Предимства и ползи на електронни мисловни карти в учебния процес
Снимка: Klett

Мисловните карти са много известен и ефективен метод за учене и запомняне. Те представляват диаграми, които визуализират информация, свързана чрез ключови думи, и могат да се използват от хора на всякаква възраст. Използването на този метод отключва повишаването капацитета на мозъка, както и подпомага способностите за планиране, организиране и запаметяване.

Методът на работа чрез създаването на мисловни карти може да се интерпретира по различен начин - в условия на електронна среда, както и в класна стая при работа с традиционните хартиени пособия.

Безспорните ползи при работа с виртуална бяла дъска

Всички знаем, че новите поколения напълно се различават от предишните. Ако преди хората са израствали с книги и игри на площадката, то ...

Днес ще ви представим предимствата на електронните мисловни карти като инструмент за визуализиране на учебния процес. Този метод е един от най-силните интерактивни визуални методи. Може да бъде срещнат още като “карта на ума” или “мозъчни карти”.

Мисловните карти имат редица ползи, като само част от тях са, че визуализират и структурират учебния материал, внасят яснота и последователност, улесняват възприемането и запомнянето на представяното съдържание, създават условия за логично възприемане на материала, както и насочват вниманието на аудиторията.

Електронни мисловни карти могат да бъдат създадени чрез използването на много и различни софтуери. Те са изключително ефективни, защото посредством тях учебното съдържание се структурира в изключително логичен порядък. Софтуерът предлага опции, чрез които бързо и лесно да структурирате по най-подходящ начин информацията, която представяте, а тази схематична визуализация помага за по-лесното усвояване.

При организирането на мисловна карта може да оцветявате темите и подтемите в различни цветове според вашите нужди. Съветваме ви да не използвате повече от 5-6 цвята, защото много и различни цветове биха разсейвали учениците.

Полезна и ценна е опцията за вграждане на файлове или линкове към онлайн ресурси в мисловната карта. Платформата IZZI е много удобна в това отношение, защото дава възможността да вградите линк както към определен урок, така и към конкретна задача, която ви е необходима.

Учителят на 21-ви век прилича на този от 18-и, само че е дигитален

Вчера, разлиствайки една стара прашна книга на тавана, изведнъж ми попадна много интересен текст, който описва задълженията на учителит...

Други удобства на електронните мисловни карти са възможностите за създаване на напомняния, поставянето на дата и час, вмъкването на изображения, както и създаването на бележки, в които бихте могли да записвате всичко, което ви е необходимо. Не на последно място е практичната възможност да запаметите мисловната карта в различни видове формати - в текстови файл, презентация и други варианти.

Създаването на електронни мисловни карти е много увлекателно и дори провокира учителя да внася идеи за визуално представяне на учебното съдържание по оригинален начин.

Целия уебинар можете да изгледате тук:

 

Издателство Клет и SoftUni подготвят дигиталните учители на България

Издателство Клет България, съвместно със SoftUni, организира безплатно обучение по дигитална грамотност за начални учители от цялата ст...

* Материалът е базиран на уебинар “Електронни мисловни карти - инструмент за визуализиране на учебния процес” с лектор Елена Томова.

 

Уебинарът е организиран от издателство Клет България в рамките на инициативата “Подкрепа на учителя при работа от вкъщи”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com