Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приложение слага край на преписването в училище

06 юни 2024, 10:05 часа • 4600 прочитания

Българин създаде приложение, което слага край на преписването и подсказването в училище. Учениците вече няма да могат да си помагат и с чат GPT по време на контролно.

Как се ражда идеята?

Преди 20 години Александър Попов е бил ученик, за който голяма част от контролните са време за надлъгване. "Гледахме да минаваме по някакъв пряк път и да преписваме. Тогава нямахме смарт телефони и часовници. Правихме си стандартни пищови", разказа мъжът.

ОЩЕ: Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Преписването приключва когато става студент в Англия. "В Манчестър правехме тестовете в една огромна зала и стояхме по един човек на чин. Помежду ни имаше разстояние от 2 метра. Беше ми трудно, защото не бях свикнал да уча. Чак след втората година влязох в ритъм", разказа Александър в ефира на Нова телевизия.

Как работи приложението?

С разработеното от него приложение могат да бъдат направени безброй варианти на тестове без никакъв шанс ученик да препише. Няма начин и да провери верния отговор в интернет.

В междучасието всеки учител може да направи десетки варианти на контролно. Може и да създаде сам тестовете. Може да снима урока и да направи изпита. "Изкуственият интелект ще зададе въпроси, така че учителят да е сигурен, че учениците са минали през този материал”, обясни изобретателят на приложението.

Освен, че прави тестове, приложението може и да го провери мигновено. Веднага щом въвеждат този начин на изпитване, учителите виждат истинската картина.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес