Решено: Учениците със зелен сертификат се завръщат в клас без тестване

5381
Решено: Учениците със зелен сертификат се завръщат в клас без тестване
Снимка: Getty images

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани за коронавирус. Зелен сертификат означава да имат валиден документ, че са ваксинирани срещу COVID-19 или че са го преболедували (важи 6 месеца след датата на диагнозата), или че имат наличие на антитела (важи три месеца, ПОДРОБНОСТИ ТУК), или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

Директор: Повечето общински и държавни училища нямат пари за тестове на големите ученици

"Категорично повечето общински и държавни училища не бихме могли да отделим този ресурс. По груби смети около 6 лв. е един тест за перс...

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на  Министерството на здравеопазването, които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега. По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

Предложенията за промени в насоките станаха ясни още вчера, като днес вече са официално утвърдени. Преди дни родители излязоха на протест с искане големите ученици да се завърнат в училище по примера на тези от първи до четвърти клас. 

Здравното министерство поръча още 1,1 милиона бързи теста за учениците

Поръчка за още 1 103 800 бързи теста пусна в понеделник здравното министерство. Те отново са предвидени за скрининг на най-малките учен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com