Ще има електронни учебници с 3D визуализации и анимации

6538
Ще има електронни учебници с 3D визуализации и анимации
Снимка: Actualno.com

Издателство "Просвета" е придружило печатния си учебник и с електронен във всичките варианти, които е предложило за одобрение. Тези учебници ускоряват учебния процес и детето може на компютъра да си научи уроците. Това стана ясно от думите на Никола Кицевски - директор на издателство "Просвета".

Към учебниците има книга за учителя, учебни тетрадки, както е в случая с учебника по История и цивилизация за 5. клас, където са приготвени допълнителни материали.

Столично училище вкара 3D принтер в часовете

143 СОУ "Георги Бенковски" в София стана първото основно училище в страната, което включи използването на 3D принтер в учебния си про...

"Просвета" е намерила решение как със старите учебници по новите програми да се преподава. Това става с работни материали - тетрадки, които попълват празнините между стария и новия учебник. ​Има такива материали по математика, по технология и предприемачество и по околен свят, допълни още Кицевски на пресконференция в БТА.

Тези помагала ще бъдат доставени безплатно за всички български ученици, за да могат да наваксат материала.

"През последните 6 години преминахме през различни версии и изпитания на електронните учебници, правихме различни версии на учебниците, но тази година на база на обратната връзка и информацията от учители и ученици сме направили едни много добри електронни учебници". Това заяви Владимир Кръстев - мениджър в „Просвета-Либри“.

Ние сме единственото издателство, в което нашите електронни учебници имаме 3D визуализации и 3D анимации. Точно по този начин за учениците е по-лесно да разберат даденото знание, подчерта още Кръстев. Стана ясно, че дигиталният учебник за родители ще струва 6 лева.

С едно кликване на мишката учителят може да пренесе учениците в процеса на фотосинтеза или в римския колизеум, да видят древния град Вавилон, да разгледат процесите в човешкото тяло или да отидат на виртуална разходка в открития космос, разказа още той.

Приоритет на Бюджет 2017 ще е образованието

"Управляващите възнамеряват да запазят данъчната политика, а заложеният дефицит ще е по-малък. Ще продължи политиката за изсветляване н...

По думите му всички електронни учебници са съобразени с методиката и с учебната програма. Проучванията показват, че учениците, които използват новите технологии, много по-добре възприемат информацията. 42 печатни и 42 електронни учебника са внесени за първи-пети клас, посочиха още от "Просвета".

Авторите на учебниците по информационни технологии -  Ангел Ангелов и Николина Николова - разказаха за предизвикателствата пред преподаването на тази материя.

Знаете, че IT технологиите са динамична сфера. Един учебник докато се напише и стигне до чина на ученика, той е практически остарял. Друго нещо, не можем да поставяме децата в неравностойно положение, като дадем домашна работа по информационни технологии и да изискваме от дедето в пети клас да има задължително вкъщи компютър или еди-каква си версия на информационния продукт, стана ясно от думите на Ангел Ангелов.

Темите за интернет, текстообработка и набиране на текст са изместени от шести в пети клас. Тъй като процедурата по въвеждане на учебник е дълга, издателство "Просвета" е направило помагала, които много по-лесно стигат да ученика. Те ще бъдат на 15-20 септември достъпни за учителите и учениците, подчерта още Ангелов.

Целим се в развитие на дигиталните компетентности на учениците. Използваме методики, които са близки до ученика. Всеки урок има мисия, която трябва да се преодолее. Учебникът е организиран на принципа на игра. Идеята е учениците сами да търсят решения и да мислят в контекста на критичното отношение към откриването на проблемите, разказа още Николина Николова.

Кунева разписа още 3 образователни стандарта

Още три държавни образователни стандарта са утвърдени от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева във връзка с...

В заключение Никола Кицевски посочи, че букварът за първи клас е пренаписан и актуализиран по новите изисквания. Нужно е да има три различни букварчета, защото децата са различни, те са от различна социална среда. Едното е с повече задачи, за децата, които четат и пишат по-добре, изтъкна още директорът на "Просвета".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com