Ще въвеждат сесии по сексуално образование в ромски училища

4292
Ще въвеждат сесии по сексуално образование в ромски училища
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

С цел обхващане и задържане на ромските деца от Асеновград в образователната система, ще се прилагат различни дейности, заложени в Плана за действие на Община Асенoвград за интегриране на ромите (2018 г.-2020 г.), предаде коспондентът на Actualno.com от града.

Стратегията обхваща шест приоритетни области на интеграционна политика: образование; здравеопазване; жилищни условия; заетост; върховенство на закона и недискриминация; култура и спорт; медии. За периода 2018 - 2020 година предстои организиране на кампании за повишаване осведомеността на ромските родители относно ползите от образованието. И още – привличане на майките и татковците в училищния живот на децата им чрез включване в обществени съвети и съвместни мероприятия, екскурзии, концерти, спортни празници и други.

Психолог: Хората трудно напускат старото, защото се страхуват от новото

"Любовта на разведената жена" е книга за житейските несгоди на една жена и за това, как тя се справя с тях. Произведението бе предстaве...

Планира се въвеждане на интерактивни сесии по здравно и сексуално образование, като част от задължителната учебна програма в училищата, в които учениците са предимно от ромския етнос. Относно безработицата сред ромите, Община Асенoвград планира осигуряване на временна заетост и включване на безработните лица в организирани обучителни курсове за ограмотяване и мотивация за активно търсене на работа. За опазване на обществения ред в районите с компактно ромско население, каквито са асеновградския квартал "Лозница" и село Боянци, се предвижда редовно провеждане на срещи, беседи и обучения сред ромските лидери от полицейски служители. Идеите ще се реализират в училището с по-висок брой ромчета, както и в ромската махала на Асеновград. Целта е превенция на зависимости и начини на реагиране при конфликтни и рискови систуации.

Анализ показва, че главните фактори, пораждащи престъпност в ромската общност и в други такива, в които има хора в неравностойно положение, са свързани с проблеми като бедност, лоши жилищни условия, безработица, неграмотност, участие в сивата икономика (събиране на желязо за предаването му на вторични суровини, незаконни дърводобив и прибиране на чужда реколта и други). Най-честите нарушения на обществения ред са обусловени от скандали и сбивания, след употреба на алкохол или наркотични вещества (предимно на основата на неуредени междуродови отношения), силна музика, дребно хулиганство.

В културно отношение, до 2020 година Община Асенoвград обмисля провеждане на творчески прояви с участието на изтъкнати творци от етнически групи. Предвижда се и привличане на все повече ромчета в спортните клубове. От проучване става ясно, че населението на общината по постоянен и настоящ адрес към 15.12.2017 г. е около 60 350 души. От тях в града пребивават близо 50 000 души. По данни на експерти в Общинска администрация, ромското население в Асенoвградско е около 9%.

На фона на процентната статистика, при преброяване като "роми" са се определили точно 633 души. Данните сочат, че продължава тенденцията част от хората да се самоопределят като българи, турци и други, което произтича от правото на лицето само да определи етническата си принадлежност. Във всяко от учебните заведения в общината се обучават деца от ромски произход, като в ОУ "Никола Вапцаров" 100% от учениците са роми. Това е най-близкото учебно заведение до квартал "Лозница". През 2017 г. в училището са се обучавали 701 деца. Около 100% са и ромите, посещаващи ОУ "Професор доктор Асен Златаров" в асеновградското село Боянци, като през миналата година в учебното заведение са учили 210 деца.

Близо 260 000 лева приход от туризъм в Асеновград

Близо 260 000 лева е реализираният приход на Общинско предприятие „Туризъм“ към Община Асеновград за 2017 г. Средствата вли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com