Скандал между БСП и ГЕРБ в парламента за учебниците и историята

4945
Скандал между БСП и ГЕРБ в парламента за учебниците и историята
Снимка: БГНЕС

Остри реплики си размениха БСП и ГЕРБ в пленарната зала по повод качеството на учебниците.

Тон даде соцлидерката Корнелия Нинова, която в декларация от парламентарната трибуна обяви, че в учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата. Заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината, заяви Нинова. Тя обясни, че COVID кризата освен върху икономиката, безработицата и ниските доходи, е сложила отпечатък и върху образователната система, като доказа необходимостта от използването на компютри и обучение в мрежата.

Нинова: В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни

В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни -заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината...

Безспорно бъдещето е на дигитализацията и използването на високите технологии в процеса на обучение, но не по-маловажен въпрос от този как учат децата ни е и какво учат, каза лидерката на БСП.

И разказа, че докато подготвяли програмата на левицата за бъдещо управление, експертите и учителите се натъкнали на шокиращи неща в учебниците.

Нинова даде 3 примера - с поемата "Неразделни" на Пенчо Славейков, с разказа "По жътва" на Елин Пелин и със стихотворението "Българският език" на Иван Вазов, които са "преведени" и се учат в учебника за 7-и клас по български език сложно и неразбираемо за учениците. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици е сведена до унизителни битовизми, критикува Нинова.

За тази промяна на истината и унижението на българщината плащаме между 50 и 60 млн. лв. за учебници, това трябва да се промени, зарече се Нинова. И даде пример, че близо 40% от българчетата са функционално неграмотни. Затова БСП предлага да има един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, като съдържанието му бъде разбираемо за учениците. Учебниците щели да се пишат от държавни институции и авторите да носят отговорност за написаното.

Това изказване на Нинова предизвика остра реакция на ГЕРБ и на трибуната застана шефката на образователната комисия Милена Дамянова. Тя критикува соцлидерката, че е засегнала тема, която не бива да се политизира.

Вълчев призна: Обучението от разстояние не може да е пълноценно

"Желанието ни беше да имаме максимум присъствие в училище. Но пък, ако върнем всички ученици в клас, рискуваме после те да останат вкъщ...

Пандемията изненада всички ни и оказа влияние върху всички сектори. И е факт, че получихме по-различен, по-истински поглед за ролята на учителя, детската градина, училището и университета, каза Дамянова. И напомни, че децата поискали да се върнат в класните стаи.

Но с успеха си дистанционното обучение у нас поставило България на едно от челните места по образование. Факт е, че именно българските учители извършиха революция в българското образование, а родителите станаха партньори в образователния процес, за което безкрайно им благодаря, допълни тя.

По повод обвиненията на Нинова за провал, Дамянова даде няколко примера. Само за този мандат управлението на ГЕРБ и ОП вложило в образованието средства за инфраструктура над 1 млрд. лв.

За последните 10 г. единствено по времето на кабинета "Орешарски" имаме 0% увеличение на заплатите на учителите. За 2021 г. към средствата за заплати са отпуснати 360 млн. лв. допълнително. В началото на управлението на ГЕРБ през 2009 г. минималната заплата на учителите беше 450 лв., днес тя е 1260 лв., даде пример Дамянова, цитирана от 24 часа.

Учебниците се пишат от учители, преподаватели и се оценяват от всички учители и учени от БАН, преди министърът да ги утвърди, каза още шефката на образователната комисия. И попита Нинова кое ще е издателството, което ще издава този един учебник, който БСП планира да въведе.

Свободни ли са учителите да избират учебниците?

Преди дни стана ясно, че директори на училища и учители не са съгласни с писмо, изпратено от лидера на Синдиката на българските учители...

Именно затова това мнозинство заложи в учебниците да се изучава историята на комунизма. Дължим това на децата и новите поколения, защото историята трябва да се познава, категорична бе Дамянова. Знаем, че демокрацията ви е отнела много, но на тези млади хора, които имат възможност днес да присъстват на нашето заседание, дава много, обърна се тя към соцлидерката.

Още: Нинова: В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com