Служебният кабинет е увеличил приема на студенти там, където няма глад за кадри

5315
Служебният кабинет е увеличил приема на студенти там, където няма глад за кадри
Снимка: БГНЕС

Бившият служебен министър на образованието в кабинета „Донев“ – Сашо Пенов, е увеличил приема на студенти в университетите у нас в направления, които не са сред най-желаните сред кандидат-висшистите.

С най-голям скок на отпуснатите места за догодина е военното дело, а номер 2 е национална сигурност. През миналата година държавата е отпуснала 492 места за тази специалност, като са били заети 475 – т.е. имало е 17 незапълнени. За следващата година, изненадващо, са планирани цели 582 места – или с 18% повече, пише в. „Сега“.

Резултати от матурите: Ето каква е средната оценка на зрелостниците

Средният резултат на зрелостниците на задължителната матура по български език и литература тази година е 50,14 точки от общо 100. Това ...

Изданието цитира справката за 2023/2024 г. от план-приема в държавните университети, с която разполага. От нея става ясно, че по същия начин е увеличен приемът в още няколко направления, в които определено няма глад за кадри – например масовите икономика (с 13% повече студенти) и администрация и управление (с 33% повече), които най-сериозно се орязваха през последните години.

Подобно увеличение на приема има при психологията - от 219 на 317 бройки (скок от 44 на сто), както и при обществени комуникации и информационни науки - от 449 на 551 бройки (22% скок). Изненадващо увеличение има и за направление стоматология, въпреки че в сферата няма особено желание, от 200 на 251 места - т.е. с 25%.

За сметка на това пък са намалени бройките за направление проучване и добив на полезни изкопаеми, която е с най-голяма добавена стойност. В нея влизат студенти с не особено висок успех, а излизат с високи заплати - тук държавата предлага да субсидира само 136 места при утвърдени за тази година 182, т.е. 25% по-малко. Трябва да се отбележи все пак, че от тези 182 места сега са заети 126.

ОЩЕ: Най-високата заплата пак е в Челопеч - близо 3000 лв., вижте топ 10

Проф. Сашо Пенов: Повишава се обхватът на децата в училище

Всяка година показателите за обхвата на децата в училище се повишават. Това каза министърът на образованието в служебното правителство ...

Служебният екип в МОН предложи в средата на май проект на план-прием във вузовете за догодина, от който ставаше ясно, че двете военни висши учебни заведения - Военната академия "Г. С. Раковски" и Националният военен университет "В. Левски" във Велико Търново, ще са с най-висок ръст на планираните за държавно субсидиране места за студенти спрямо миналата година. Цифрите са съответно 30% и с 25% увеличение.

Провежданата в последните години политика по преструктуриране на приема в университетите изглежда изоставена. Вместо да предложи повече студенти по технически и инженерни науки, от каквито икономиката ни изпитва сериозен недостиг, служебното просветно министерство е предложило за догодина увеличаване на бройките за масови направления, пише в. „Сега“.

План-приемът стана тема на дебат наскоро в Комисията по образование в парламента. Бившият ресорен министър от ГЕРБ Красимир Вълчев попита Сашо Пенов дали МОН се отказва от политиката по преструктуриране на приема. „Виждам увеличение на икономика, администрация и управление и най-вече на национална сигурност, а в приоритетни направления има намаление. Ако е така, това е много жалко, значи заличаваме всичко, направено досега“, заяви Вълчев.

"Тъкмо обратното, националната сигурност не е основен приоритет на МОН. И при нас, и при министър Денков бяха значително намалени средствата на студентите по национална сигурност, за сметка на които се осигуриха повече средства за останалите направления", отвърна вече бившият министър Пенов. Макар средствата действително да бяха намалени преди години, местата за студенти се увеличават, както се вижда от справката.

Просветният министър Галин Цоков: За мен ключовата дума е доверие

За мен ключовата дума ще бъде „доверие“ между нас. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование