Студенти на УНСС разкритикуваха ВУЗ-а за дискусията с Николай Бареков

7377
Студенти на УНСС разкритикуваха ВУЗ-а за дискусията с Николай Бареков
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Сдружение Лидери за европейско образование (ЛЕО) остро критикува ръководството на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) по повод провелата се на 1-ви декември публична дискусия с евродепутата Николай Бареков  на тема "Фалшивите новини - Бунтът на масите срещу елита в XXI век" на територията на ВУЗ-а". Това пишат в позиция от Сдружението, изпратена до редакционната поща на Actualno.com.

От ЛЕО критикуват ръководството на УНСС за отдаването на зала под наем на организация, гонеща политически интереси (парламентарната група Европейски консерватори и реформисти), както и Студентски сенат при УНСС за противоречивата декларация по случая.

"В чл. 22 т.3 от Закона за висшето образование изрично е записано, че автономията на висшето училище не може да се нарушава чрез създаване и дейност на политически и религиозни организации. Позовавайки се на този член, сдружение ЛЕО повдига въпроса кой носи отговорност и какво би трябвало да бъде наказанието в случай на установяване на подобно нарушение?

Също така смятаме, че личности като Николай Бареков не са подходящ пример за хилядите студенти, следващи в смятания за най-престижен икономически университет в страната, още по-малко да изнасят публични лекции, осъждайки големия брой фалшиви новини в последните няколко години", пишат от ЛЕО.

От Сдружението припомнят, че Николай Бареков е осъждан неколкократно, в това число и за клевета. "На фона на посещенията на Бил Люис, Стефано Балди, Мотошиге Ито и Марио Монти през последните няколко седмици, вярваме, че университетът трябва да залага на доказани и успели личности с позитивен публичен имидж, отговарящ на нивото на студентите в него".

Следващото особено притеснително според сдружение ЛЕО, е реакцията на УНСС при създалата се ситуация. "В медиите, в това число и социалните мрежи, се изписаха хиляди негативни коментари във връзка с публичната лекция, организирана от Николай Бареков. Позицията на Студентският сенат с председател Даниел Парушев включва публична атака към член на Студентски съвет, безпочвени обвинения и хипотези, както и фундаментални противоречия. Според нас, подобна декларация не отговаря на нивото на университета, както и на студентите следващи в него. Поради тази причина смятаме, че ръководството на УНСС чрез Студентски сенат е влошило имиджа на университета, както и на всички негови преподаватели, служители и студенти, съдействайки за организирането на въпросната публична лекция и публикувана декларация", казват от Сдружение ЛЕО.

По повод публикуваното събитие във Facebook – “Тих протест - вън Бареков и ДС от УНСС“, планирано за 13-ти декември в университета, сдружение ЛЕО заявява, че нито организацията, нито който и да е било от членовете ѝ стои зад създаването на публикацията. Сдружението съветва авторите на декларацията да бъдат по-обрани в квалификациите и обвиненията, тъй като те са безпочвени и лишени от доводи.

Във връзка с едно от тях – че един от основателите на Лидери за европейско образование Кезим Медев е „изключително активен в медиите и социалните мрежи в преследване на своите политически амбиции и интереси“, заявяваме, че нито един член на ЛЕО не е свързан с дейности на политически организации или движения. Сдружението припомня, че именно председателят на Студентския сенат при УНСС към момента е активен председател на младежката организация на „Движение Гергьовден“, както и бивш кандидат за кмет на кв Студентски град по време на кметските избори през 2015 година, издигнат от ПП „Народен съюз“.

"Нашата организация се стреми да изследва проблемите на висшето образование, да предлага стойностни решения, както и да развива гражданското общество в страната. Сдружението ни полага огромни усилия да запази политическа хигиена и недопускане влияние от политически организации сред членовете в ЛЕО.

Сдружението се съгласява със Студентски сенат при УНСС и припознава протестирането като най-крайна форма на изразяване на студентското самоуправление. Сдружението счита това за сигнал за ръководството на УНСС и апелира то да поеме вината за кризата, както и да обмисли структурни промени с оглед на зачестилите негативни инциденти в университета през последните години.

Тъй като сдружение "Лидери за европейско образование" има за цел да насърчава активните граждански позиции, борещи се за прогрес, ще призовем чрез официално писмо Контролния съвет към Университета за национално и световно стопанство да даде становище по 13 въпроса, породени от случая.

На основание чл.2 във връзка с чл.11 ал.1 т.5 от Правилник за дейността на Контролния съвет на Университета за национално и световно стопанство

Във връзка със Декларация, приета на извънредно заседание на Студентския сенат на 02.12.2017г., относно зачестилите спекулации в медиите и социалните мрежи.

В качеството си на студенти желаем да дадете становище и да отговорите на следните въпроси:

 1. По какъв начин е финансирана публичната лекция на г-н Бареков, провела се на 01.12.2017г., “заплатена от партията на Европейските консерватори и реформисти”, предвид факта, че подобна „партия“ не съществува?

Студентският съвет на УНСС заплашва с полиция заради колаж с Пеевски

Студентският съвет към УНСС е сезирал МВР заради колаж, създаден по повод лекцията за свободното слово и фалшивите новини с Николай Бар...

2. Каква е сумата, която е заплатена за организиране на въпросната публична лекция?

3. Вярно ли е, че Студентски съвет при УНСС по официалните си канали е разпространявал информацията, че г-н Първан Симеонов ще вземе участие в публичната лекция с оглед, че самият той отрича да е получавал каквато и да е покана?

4. Вярно ли е, че има официален ред, по който политически фигури могат да организират платени събития? Достъпен ли е той на официалната страница на Университета за национално и световно стопанство към настоящия момент?

5. В колко часа, къде, при какъв дневен ред и кои са участниците, които са приели въпросната декларация, предвид липсата на печат и подпис?

6. Считате ли, че са спазени общоприетите правила за публикуване на официални документи?

Наказаният за скандала в УНСС студент: Внушиха ми, че съм виновен

Ще остана в България. Така студентът Кезим Медев, който нашумя с огласяването на порочна практика за изпитване в УНСС, задочно отговори...

7. Информирани ли са по надлежния ред органите за управление на УНСС и членовете на Студентския съвет за приетото становище? Изразили ли са първите съгласие за подобно мнение и обвързани ли са с него?

8. Вярно ли е, че срещу студента Кезим Медев е подаден сигнал в 7-мо РПУ гр. София от представител на Студентския сенат? На какво основание е той и от кого е подаден?

9. С какви доказателства разполага Студентския сенат за организиране на протест на 13.12.2017 г. от Кезим Медев?

10. Могат ли действията на г-н Даниел Парушев да бъдат квалифицирани като „уронване на престижа и доброто име на УНСС“ и „непристойно поведение“ с оглед заплахите за разправа с адвокати?

11. Считате ли за „непристойно поведение, уронващо престижа и доброто име на УНСС“ коментарите на Христина Димитрова и Богомил Тодоров (членове на Студентски съвет), с които Кезим Медев е определен като „идиот“ „нещастник“ „тройкаджията на университета“?

Студентът, разгласил нередностите в УНСС, е наказан с предупреждение за изключване

Студентът, разпространил информация за нередности на изпита по „Геоикономика и регионално развитие“, е наказан с предупрежд...

12. С какви доказателства разполага лицето Богомил Тодоров за твърденията си, че Кезим Медев „прави екскурзии с парите на някакви политици“ и „граби парите на народа и ги ползва за собствени нужди“?

13. Какво е становището ви за всички действия, публикации и коментари на Студентския съвет и Студентския сенат по повод случая, най-вече с оглед оценката им от обществото в стотици коментари и медийни публикации определящи УНСС „на дъното“?

С оглед принципите на законност, добросъвестност, обективност и прозрачност, изразяваме желанието си заседанието на Контролния съвет да бъде открито. Считаме, че присъствието на лицата по чл.18 ал.4 т.1 и т.5 от Правилника за дейността на Контролния съвет е наложително предвид негативното мнение на обществеността по повод действия на представителите на Студентския сенат", завършват становището си представителите на Сдружение ЛЕО.

Actualno.com припомня, че Сдружение "Лидери за европейско образование" (ЛЕО) е създадено с цел да изследва и предлага решения на проблемите във висшето образование в България. Основано от тримата студенти - Мартин Пенчев, Кезим Медев и Марин Дандаров - ЛЕО работи по конкретни решения за най-сериозните пречки пред развитието на образованието. 

Именно един от съоснователите на Сдружението, Кезим Медев, бе наказан с последно предупреждение за изключване от ръководството на УНСС за това, че показа публично скандална практика за взимане на изпити в университета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование