Съкращаването на чиновници започна - първи са пенсионерите

16786
Съкращаването на чиновници започна - първи са пенсионерите
Снимка: iStock

Министерството на образованието и науката (МОН) прекратява договорите на 25 служители в централната администрация, съобщиха от ведомството. Това са всички служители по служебно и трудово правоотношение, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към края на ноември 2021 г., както и тези, които вече са пенсионери, но до момента продължават да работят.

Припомняме, че в началото на декември настоящият вицепремиер и финансов министър Асен Василев съобщи, че планува държавната администрация да намалее с 30 хил. души. ЗАЩО СМЕТКИТЕ МУ СЕ ОКАЗАХА НЕТОЧНИ - ВИЖТЕ ТУК! Изглежда намалянето на бройките на държавните чиновници в централната администрация стартира от системата на образователното министерство, а първи по ред са пенсионерите.

При пенсионирането си служителите ще получат обезщетения в зависимост от натрупания стаж в МОН. За целта правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МОН за 2021 г. в размер на 617 069 лв. Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2021 г.

В МОН предстоят и следващи действия по оптимизиране на структурата и състава на администрацията. Една от целите на промените е да се предостави възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители, които остават в министерството. Очакванията са това да повиши ефективността и качеството на работата, надяват се от ведомството.

Одобрени са над 96 000 лева за новите защитени детски градини и училища

Министерският съвет одобри допълнителни 96 168 лева за финансиране на новите защитени детски градини и училища, получили такъв статут през настоящата учебна година.

Средствата се разпределят за три защитени училища, четири детски градини и четири части от детски градини (филиали), които се намират в 11 общини. Финансирането е за периода 15 септември – 31 декември т.г. В новите защитени институции се обучават 157 деца и 151 ученици от I до VII клас. С допълнителните средства се осигурява издръжка на образователния процес до края на 2021 г.

На днешното заседание правителството отпусна и други 47 741 лева за три общини – Силистра, Рудозем и Опака, които въвеждат задължително предучилищно образование за 400 деца, навършили четири години.

От началото на тази календарна година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на задължителното образование. До началото на учебната 2023 - 2024 година всички общини трябва да създадат условия за осъществяване на предучилищно образование за децата на четири години.

Над 14 млн лв. за обезщетения в сферата на образованието

Министерският съвет одобри отпускането на 14 072 722 лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" за 2021 година. Средствата са за обезщетения в общинските образователни институции за месеците септември-октомври 2021 г. Те се изплащат след промяна в структурата и състава на дадена институция, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание. Обезщетенията се изплащат и след закриване или преобразуване на образователни институции.

Финансирането е за сметка на предвидените разходи за национални програми за развитие на образованието за 2021 г. и за сметка на намаление на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г.

40 950 лева за почивки по програма "Отново заедно"

Шест общински училища ще получат общо 40 950 лева за финансиране на предстоящи почивки по Националната програма "Отново заедно". Със средствата се обезпечават пътуванията на 248 ученици и 25 ръководители.

Училищата вече са получили 70% от сумите за пътувания при подаване на формуляра за участие. С днешното решение ще бъдат изплатени останалите 30%, които се отпускат след предоставяне на сключения договор с туроператор. Парите се разпределят по бюджетите на общо пет общини - Тетевен, Монтана, Панагюрище, Ихтиман и Столична община.

С решение от 16 септември т.г. правителството удължи срока на програмата до 14 септември 2022 г. Пътуванията ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това.

14 общини получават над 3 млн. лв. за нови детски градини

14 общини ще получат над 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради. Средствата са осигурени по Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г. и бяха одобрени днес от Министерския съвет.

Ще бъдат финансирани проектните предложения за детски градини на общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол. Община Троян ще получи пари за реконструкция на сградата на начално училище "Христо Ботев".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com