Танев се шегувал, че Стопанската академия в Свищов ще стане филиал

5124
Танев се шегувал, че Стопанската академия в Свищов ще стане филиал
Снимка: БГНЕС

Стопанска академия "Димитър А. Ценов" няма да става филиал на друго висше училище, съобщиха от учебното заведение след среща между временния ректор проф. Марияна Божинова и министъра на образованието Тодор Танев.

Преди дни самият Танев допусна възможността академията да стане филиал на Русенския университет като изход от съдебната сага с оспорването на ръководния пост.

Забраниха достъпа до Ректората на Стопанската акамедия в Свищов

В Свищов Общото събрание за избор на нов ректор на Стопанската академия мина с полиция и подозрения, че досегашният ректор Величко Адам...

През май след съмнения за нередности около избора на проф. Теодора Димитрова за ректор на университета и оспорването му в съда, образователният министър Тодор Танев се реши на безпрецедентната стъпка да назначи служебен ректор. Това отприщи невиждана съдебна сага, в която всяка от засегнатите страни оспорва всички актове на другата и това пречи на провеждането на нов редовен избор на ректор, предаде Mediapool.

На срещата Божинова и Танев са обсъждали варианти за по-скорошното провеждане на избор за нов ректор.

По повод изявлението на Танев, че академията няма да получава субсидия, ако няма ръководство и временно може да стане филиал на Русенския университет, Божинова коментира, че думите на министъра са извадени от контекста.

“Те са казани по-скоро в шеговита форма, но с цел да подействат психологически върху академичната общност, за да се консолидира около провеждането на избори за нов ректор и ръководни органи“, заяви тя.

Протестите нямат край - учените от Селскостопанската академия скочиха срещу МЗХ

Десетки служители на Селскостопанската академия излязоха на протест пред Министерството на земеделието и храните заради неплатените и...

Служебният ректор е получил уверение от просветния министър за това, че държавната субсидия на Стопанска академия няма да бъде спряна.

Преди ден граждани на Свищов заплашиха с гражданско неподчинение, ако академията бъде преобразувана във филиал на друг университет. Говорител на недоволството стана проф. Андрей Захариев, преподавател в катедра "Финанси и кредит", който е един от двамата кандидати за нов ректор.

Той призова всички страни в съдебните дела за избор на ректор да изтеглят жалбите си, а министър Тодор Танев да даде на служебния ректор правомощието да свика Общото събрание на академията, което да приеме оставката на Теодора Димитрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com