Танев: Ще предложа Ботев и Вазов дори да се учат повече

5960
Танев: Ще предложа Ботев и Вазов дори да се учат повече
Снимка: БГНЕС

Нито Христо Ботев, нито Иван Вазов подлежат на каквото и да е ощетяване в часовете по литература. Това обяви министърът на образованието Тодор Танев, като допълни, че смята да предложи разширяване на часовете, в които се изучават двамата български класици. Танев посочи още, че все още няма яснота за това в какъв размер ще бъде бюджетът за образование, но каза, че няма никакво намерение да отстъпва от желаното увеличение, предаде Дарик.

По думите на министър Танев произведенията на Ботев и Вазов няма да бъдат редуцирани в новите учебни планове, по които ще се пишат учебниците по литература.

За първи път петокласниците се явяват на изпит по четивна грамотност

Петокласниците ще се явят на външно оценяване по четивна грамотност днес. Досега такъв изпит не е провеждан в България. Ето защо пилотн...

„Лично аз и като разбиране, и като гражданин, и като баща, и като университетски преподавател, и като българин ще кажа, че нито Ботев, нито Вазов подлежат на каквото и да било ощетяване, защото те не са просто литературни автори, какъвто е Балзак, а са градители на българската националност, на националния ни дух. Те са по-специални. Ще поискам, като дойде време да се разглеждат, да се разширят часовете специално за тези, които имат изключителна важност за нашата нация. Накъде без Ботев? Накъде без Вазов? Ще ми изсъхне ръката. Не мога такова нещо да подпиша", заяви министърът.

Танев посочи, че няма да отстъпва от искането си бюджета за образование да бъде увеличен.

„Аз няма да отстъпвам, не е възможно да се отстъпи. Учителските заплати не могат да останат такива, каквито са и ако сега се увеличат, те не могат след това да бъдат намалявани. Нищо, което един път е увеличавано, не може след това да бъде по някакъв начин орязвано отново", допълни министър Танев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com