Това е най-четящото дете на България

17391
Това е най-четящото дете на България

13-годишният Даниел Георгиев от Русе стана най-четящото дете в България.

Това сочат резултатите от националната кампания "Забавното лятно четене 2012".

Седмокласникът от СОУ "Възраждане" е изчел цели 213 заглавия, а интересът му към четенето е насърчаван и от майка му Петя Георгиева, която е библиотекар в Регионална библиотека "Любен Каравелов". Даниел обича много и компютрите – именно докато се рови в интернет, е попаднал на кампанията "Забавното лятно четене". "Тъй като много обичам да чета, реших да се включа. Не казах на родителите ми – те разбраха чак накрая, когато обявиха, че съм победител", сподели Даниел. Той разказва, че любимите му книги са "Бай Ганьо", "Под игото", "Хари Потър", "Приказка без край". Макар да е почитател на новите технологии, чете само хартиени книги и все още не е подхващал електронна книга.

Русе спечели още две награди в "Забавното лятно четене" - състезанието за най-четящ град и най-четящо училище. Това е СОУ "Христо Ботев", чиито възпитаници са прочели през ваканцията 602 книги.

Близо 2000 малки читатели са се записали в детския отдел на русенската библиотека "Любен Каравелов", съобщи директорката Теодора Евтимова. Близо 60 % са момичетата. По-активни са децата до 4 клас, които са два пъти повече от учениците от 5 до 7 клас, показва статистиката. За титлата "най-малък читател" спорят няколко малчугани, които са на по 3 годинки, чиито родители им вземат книжки с картинки и с твърди корици.

"Искам да поздравя русенци за това, че техните деца са най-четящите деца в България за тази година. Радваме се, че нямаме отлив на читатели от детския отдел, напротив. Ние правим всичко възможно да популяризираме различните инициативи за четене сред подрастващите, включително и свързаните с интернет, и по тази причина има и доста деца, които се записаха това лято", сподели Теодора Евтимова. Наблюденията сочат, че извън задължителната литература децата много търсят книги за тайнства, магии, "Хари Потър", "Властелинът на пръстените" и други от тази тематика. Радостно е, че библиотеката успява да набави и нови книги – над 800 тома влязоха благодарение на благотворителната кампания, организирана от фондациите "Обществен фонд Русе" и "Децата на Русе". С тези средства бяха закупени и над 20 електронни книги.

Редактор: Георги Иванов

Срещу стрес прочетете книга

Британски изследователи дадоха силно рамо за реанимацията на четенето като начин на почивка. По време на своите експерименти доброволц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование