Учебните програми ще бъдат променени само козметично

1853
Учебните програми ще бъдат променени само козметично
Снимка: iStock

След близо година усилена работа по преглед на учебните програми от 1 до 10 клас, която трябваше да доведе до реалното им облекчаване и оптимизиране, става ясно, че редакциите ще бъдат предимно козметични. Промените няма да са такива, че да доведат до писане на нови учебници, и вероятно ще засегнат само учениците от 8, 9 и 10 клас. Това се разбра от отговор на служебния просветен министър проф. Сашо Пенов на въпрос на председателя на просветната комисия в парламента и бивш образователен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ, пише в. "Сега".

Мащабният преглед на учебните програми започна през февруари т.г. при правителството на Кирил Петков, като мярката бе част от коалиционното споразумение между управляващите партии. Тогавашният министър акад. Николай Денков предприе мащабно допитване до ученици, родители и учители, които да откроят какво в програмите да бъде променено. В резултат на анкетите бяха установени редица слабости и бяха направени предложения за конкретни редакции. Работни групи в МОН трябваше да ги обобщят до края на октомври м.г., но вече два месеца от МОН не представят проекти за промяна на коя да е програма.

Учебните програми по БЕЛ и математика трябва да се разместят

Най-голяма потребност от размествания има в учебните програми по български език и литература. След това се нареждат математика, географ...

Депутатите неколкократно питаха какво се случва с прегледа на учебните програми. На последната просветна комисия Красимир Вълчев поиска да разбере зададена ли е конкретна задача към работните групи, които трябва да оформят проектите за промени - примерно програмите да бъдат облекчени, като отпадне дадено съдържание, или да има повече интердисциплинарност между различните предмети, или пък да се засили формирането на ценности. От отговора на министър Пенов се разбра, че няма конкретна зададена концепция, а по-скоро целта е програмите да се облекчат от ненужни факти. Думите му обаче наведоха на мисълта, че той не подкрепя мащабни промени в учебните програми, каквито бяха очакванията в началото, както и че такива няма да има.

"Моето мнение е, че ние не трябва да бързаме с едно фундаментално изменение в учебните програми, а може би поетапно, за някои от предметите, където имаме по-сериозни предложения за изменения, да акцентираме на тях", посочи проф. Пенов. Той обясни, че само преди 2 г. са направени актуализации в програмите за 1 и 2 клас, както и в тези за 5-7 клас. "Това са все пак 2 години. Материята, свързана с учебните програми, не бива да се изменя ежегодно или през 2 г., защото действието на нормите, уреждащи тези въпроси, трябва да има по-дълъг хоризонт. Трябва да може поне един випуск да бъде обучен по нея, за да се преценят резултатите от предходния изменения", коментира той.

По думите му МОН е в готовност да представи на обществото "тези изменения в учебните програми, които засягат първия прогимназиален етап". "Едно смесване на недовършени, невлзели в сила учебни програми, би допринесло за още по-голяма тежест или объркване в системата. Не бива към този проблем да се подхожда на парче, а разумно и внимателно, с консенсус, който винаги се намира в сферата на образованието, да се подходи към изменение в онези учебни предмети, където това наистина е належащо", заяви той. А това, според него, се отнася най-вече за "първия прогимназиален етап, където промени всъщност не са извършвани". Първи прогимназиален етап няма, прогимназията е от 5 до 7 клас, така че вероятно министър Пенов е имал предвид първия гимназиален етап, който е от 8 до 10 клас. Така казано, от думите му излиза, че МОН смята да предложи промени само в програмите за 8, 9 и 10 клас. Не е ясно дали все пак известни промени няма да има и в програмите за 1-7 клас, но представени на последващ етап.

ОЩЕ: МОН пита учителите за учебните програми от I до X клас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com