Училище отказа да вземе първокласничка от ромски произход - живеела далеч

9030
Училище отказа да вземе първокласничка от ромски произход - живеела далеч
Снимка: Actualno.iom

Училище в Асеновград отказа да запише първокласничка от ромски произход. Това твърди Шефкет Джандар – майка на 7-годишната Нур.

Според разказа ѝ пред Actualno.com, комисия от ОУ "Петко Каравелов" в Асенoвград я е посетила, за да ѝ съобщи, че детето е записано в 1-ви клас. Учителите, които участвали във визитата, казали на жената, че трябва на първия учебен ден да заведе момиченцето в училището около 9:00 часа сутринта, след което си тръгнали. Отивайки на 15-ти септември, с букет в ръка, детето било върнато и пренасочено да бъде записано в ОУ "Никола Вапцаров", с мотива, че няма свободни места в класовете.

Проф. Ат. Герджиков: Време е някой да ни върне самочувствието и мечтите

Време е някой да ни върне самочувствието и мечтите. Скъпи, млади хора, вие сте тези хора. Това заяви в словото си ректорът на СУ &rdqu...

"Започна едно ровене по списъци и прехвърляне от госпожа на госпожа и накрая ни отпратиха да си вървим. Аз не искам да записвам Нур в другото училище, защото там децата не учат изобщо", жалва се пред екипа на Actualno.com жената.

Шефкет каза, че е подала сигнал и до хуманитарния отдел в Община Асенoвград, но резултат няма. 7-годишното ромче е посещавало предучилищната група в същото училище в продължение на две години, а голямата дъщеря на Шефкет Джандар – Нуртен,е ученичка в 3-ти клас, пак там. Или по-точно беше. Майката се е отказала да се бори с бюрокрацията и е решила да премести и каката на Нур в ОУ "Никола Вапцаров", като вече е взела необходимото удостоверение за това. По думите на жената, директорът на ОУ "Петко Каравелов" е обяснил, че първокласниците се записват по райони.

"Като е така, защо в училище "Никола Вапцаров" няма един турчин или българин, а все от ромската махала са всички? После ние ли сме виновни, че не учат децата? Нали искаме хубаво образование, да се научат да говорят, да се разбират добре. А и нямаме проблеми с по-голямото ни момиченце Нуртен досега в училище. Аз искам детето ми да учи, а не да се ожени на 12-13 години", обясни Шефкет Джандар.

Майката не е разбрала за какво точно е отишла комисията в дома ѝ, смята Христо Андонов,  директор на ОУ „Петко Каравелов“. Той обясни, че учители от асеновградското учебното заведение са посетили семейството, за да напомнят, че детето трябва да бъде записано в първи клас, по принцип, а майката е помислила, че първокласничката вече фигурира в списъците на ОУ "Петко Каравелов". По думите на Андонов, малката Нур не е била приета в това училище още на първо класиране, тъй като не е отговаряла на част от критериите. Класацията се извършва чрез точкова система.

В училища и детски градини в Асенoвград поставят уреди за трудно подвижни деца

Три детски градини и две училища в Асеновград ще бъдат ремонтирани и обновени по Оперативна програма „Региони в растеж“ с п...

Според наредбата на общината, сред основните изисквания, по които се прави подборът на първокласниците, е местоработата на родителите, посочи директорът на ОУ "Петко Каравелов" в Асеновград. Освен това, с предимство се ползват деца с увреждания. Роля при записването на първокласниците играе и близостта на учебното заведение до местоживеенето на детето. Именно последният фактор е ключовата причина 7-годишната Нур да не фигурира в списъците на ОУ "Петко Каравелов", където в 1-ви клас са запълнени четири паралелки с по 24 ученици. Христо Андонов поясни, че заради това момиченцето е пренасочено към по-близкото до жилището ѝ на улица „Русалка“ №22 ОУ "Никола Вапцаров".

Към настоящия момент, близо 20 дни след началото на учебната година, малката Нур все още не е пристъпила прага на класната стая и никой не поема отговорността за това, че детето не ходи на училище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com