Успешна ли е дигитализацията на българските училища?

2695
Успешна ли е дигитализацията на българските училища?
Снимка: А1

Отговорът на този въпрос потърсихме след приключването на първото издание на конкурса на А1 „Дигитално училище на България“. Той беше организиран съвместно с фондация „Заедно в час“, както и с подкрепата на образователните институции - Министерството на образованието и науката и неговите регионални структури.

Без съмнение пътят на дигитализацията в учебните заведения в страната е дълъг и труден, но основите са положени и първите резултати и успехи са налице. „Стотиците получени кандидатури за иновативни образователни проекти доказаха, че положителната промяна в посока осъвременяване на процеса вече се наблюдава в много училища в страната, независимо от техния мащаб.“ - коментира Илияна Захариева, директор „ Корпоративни комуникации“ на А1 България и член на журито на конкурса.

A1 започва да приема предварителни поръчки за новия iPhone SE от 18 март

А1 ще приема предварителни поръчки за третото поколение iPhone SE, които ще започнат на 18 март в 10:01 часа на A1.bg. Потребителите ще...

В конкурса на А1 се включиха рекорден брой участници – над 120 от близо 20 области в страната, а кандидатурите бяха оценени от експертно жури от доказани специалисти в областта на образованието и дигиталните технологии. Някои от училищата вече са оборудвали своите кабинети с мултимедийни сетове или технологични устройства, други използват електронни учебници и онлайн ресурси, а трети прилагат множество дигитални методи в учебния процес. Категориите на конкурса са три - Дигитален урок, Дигитален проект и Дигитална организация на преподаването, а журито отличи със специална награда и най-иновативната идея с потенциал за развитие.

В „Дигитален урок“ почетните първи места заеха Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ от град Гоце Делчев с проекта си „Хармонията в нас и около нас“, който показа как преподавателите интегрират онлайн образователни платформи в учебния процес и развиват дигиталните умения на учениците. Другият победител е Средно училище „Отец Паисий“ от град Кърджали, където учениците сами преподават уроците в клас чрез смарт устройства и по този начин засилват индивидуалния интерес и мотивация за усвояване на материала.

Отличените училища в категория „Дигитален проект“ са ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ от град Свищов и 81. ОУ „Виктор Юго“ от София. Свищовската гимназия представи проект, който включва изграждане на иновативна класна стая, в която учениците създават и администрират сайтове на бизнес-клиенти и така работата им в училище се доближава до професионалната им реализация в бъдеще. Учениците от София представиха цялостна стратегия за дигитализация на учебния процес чрез онлайн платформи и инструменти като Google Classroom и популярните онлайн платформи за надграждане на знания - „Уча се“ и „Кан академия“.

С иновативни методи се откроиха и спечелилите в категория „Дигитална организация на преподаването“. Профилираната гимназия „Христо Ботев“ от град Дупница успешно прилага метода „Обърната класна стая“, при който учениците се подготвят с уроците вкъщи, разчитайки на дигитални технологии и ресурси, а правят домашните си работи и упражненията в клас с помощта на учители и съученици. В ОУ „Петко Рачев Славейков“ град Варна пък използват друг съвременен метод за обучение - „1:1“, който включва технологично оборудвани класни стаи и активно използване на дигитални ресурси в процеса на обучението.

A1 ще дари карти с мобилен интернет на бежанци от Украйна

А1 ще дари предплатени карти с мобилен интернет на бежанци от Украйна. Компанията ще предостави карти на украинското посолство в София ...

Специалната награда за Иновативна идея в конкурса бе присъдена на Софийска частна професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни Светлина“, където планират обучение чрез очила за виртуална реалност, които да визуализират изучавания материал по интригуващ начин.

Подобни проекти мотивират учениците да бъдат по-отговорни, самостоятелни и инициативни към задачите си в училище, а с това и по-ефективни и продуктивни в клас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com