В елитните гимназии има свободни места и на трето класиране

4151
В елитните гимназии има свободни места и на трето класиране

Свободни места за най-желаните гимназии в София са останали и на третия етап от класирането за прием на ученици след VII клас. Това показват данни на РУО-София от вчера, когато бяха обявени около 400 свободни места.

ОЩЕ: След второ класиране: 968 ученици останаха извън гимназиите

В Софийската математическа гимназия, която на първо и второ класиране приемаше с най-висок минимален бал (съответно 484.5 и 482 точки), сега са останали седем места. Три от тях са в паралелки с математика и информатика и английски език, а четири - в паралелки с математика, физика и немски език. В 91-ва Немска гимназия е останало едно място за момчета и четири за момичета в паралелката с немски и английски език. В 73-то училище няма свободни места. В ТУЕС има пет места - за паралелката по компютърни мрежи, но в тази по системно програмиране няма места, пише в. "Сега".

По едно място за момичета и момчета има в паралелката по английски език с изучаване на руски в Първа английска гимназия. Свободни места там има още в паралелките по английски с изучаване на френски, на испански и на немски език, както и в тази с предприемачески профил (само едно място за момче). Във Втора английска има останали още пет места за момчета и едно за момиче. В Испанската гимназия свободни са пет места само за момчета. Националната търговско-банкова гимназия очаква още 13 бъдещи осмокласници в паралелките по оперативно счетоводство, бизнес администрация, електронна търговия, банково дело и др. В Националната финансово-стопанска гимназия има шест свободни места.

От РУО-София посочват, че в третия етап на класиране може да участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием, както и такива, които не са кандидатствали до момента, т.е. в електронната платформа имат статус "незаписан".

На 26 и 27 юли 2023 г. те трябва да подадат заявление като на първи етап. В него може да се впишат само паралелки, за които има обявени свободни места. Заявлението може да се подаде в училище от 08:00 ч. до 18:00 ч. или през личния профил на ученика от 00:00 ч. на 26 юли до 23:59 ч. на 27 юли т. г.

При изтегляне на документи мястото на ученика не се запазва, като мястото се обявява за свободно за четвърти етап на класиране. Подаването на документи за участие в четвърти етап на класиране ще е на 7-8 август, обявяването на резултатите ще е до 10 август, а записването - от 11 до 14 август. Свободните места след четвърто класиране ще бъдат обявени до 16 август.

ОЩЕ: МОН предлага и четвърто класиране след изпитите в 7-и клас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com