Вълчев: Има повече заболели от COVID-19 учители, отколкото ученици

3404
Вълчев: Има повече заболели от COVID-19 учители, отколкото ученици
Снимка: БГНЕС

98 са учениците с положителни тестове за COVID-19 от началото на учебната година. Това значи среднодневно по 5. Въпреки това тя е много ниска на фона на средната заболеваемост. Засега имаме повече заболели учители, отколкото ученици. Учителите за 138, среднодневно са по 6. Целта ни е да не затваряме училищата. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след заседание на Комисия по образованието и науката в НС, предаде Novini.bg.

"Имаме две училища, които са напълно затворени, заради клъстери. Надяваме се, че няма да се влоши общата ситуация", изрази мнение той. По думите му ситуацията се усложнява. "Очевидно имаме влошаване на показателите. Цялостно затваряне на училище ще има, ако има 20% на заразяване. От грип децата боледуват повече отколкото от коронавирус", каза Вълчев.

„Там, където получим сигнал, реагираме. Системата е отговорна и най-строго се спазват мерките“, каза министърът на образованието.

„Препоръчваме по 30 минути на ден, децата да са пред екрани. Това е препоръка според възрастта на детето“, каза още той.

По-рано министър Красимир Вълчев бе изслушан в ресорната парламентарна комисия. Между 95 и 100 000 компютри има в училищата, съобщи той пред депутатите.  

Около 3 000 електронни устройства били дарени на училищата. За 4 години са закупени 4 000 устройства за училищата. 80 000 електронни устройства ще бъдат закупени, като 20 000 от тях ще бъдат за учителите, а 60 000 - за учениците. Те няма да бъдат давани на учениците, а ще бъдат собственост на училищата, отчете Вълчев.

40-45% от кабинетите в училищата имат лаптоп. Във всеки един кабинет ще има лаптоп, увери Вълчев и допълни, че в почти всяка една класна стая има електронен дневник.

Интернетът е по-лесен за обезпечаване на разходите, но въпреки това има населени места, в които операторите не могат да осигурят връзка, обясни Вълчев.

Красимир Вълчев: Системата е спокойна, по-вероятно е училищата да затворят заради грип, отколкото сега

"Близо 130 учители са заразени с COVID-19 от началото на учебната година. За 20 дни това прави средно по 6 заразени дневно". Това заяви...

Дори и да няма обучение в електронна среда, електронните устройства са необходими за всяко едно училище, каза още той.

В ромските квартали са изградени wifi зони заедно с мобилните оператори. Това няма да бъдат изгубени разходи, защото ще бъдат доизградени wifi мрежи в училищата, увери Вълчев. Проблемът е с устройствата особено в семействата. Всяко семейство има поне компютър, лаптоп или таблет, но не е подходящо да се учи от телефон, подчерта образователният министър.

По време на обучението в електронна среда нямаше нито един учител, който да не е преподавал заради липса на електронни устройства, изтъкна Красимир Вълчев.

Той обясни, че делегираните бюджети на училищата са малко. Училищата имат икономии по времето, в което не работеха, но сега вече имат повече разходи за санитарни материали. Следим училищните бюджети. Разходите за интернет, които са поели училищата, са за крайно нуждаещи се семейства, а те не са много, стана ясно от думите на простветния министър.

Одобрени са и разходи от 30 лева месечно за плащане на интернета на учителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование