Заради голяма бедност все повече деца напускат училище

2843
Заради голяма бедност все повече деца напускат училище
Снимка: Thinkstock

Засилващата се бедност е голямата причина все повече деца да напускат училище.

Тревожният извод прави Националната мрежа за децата.

Последните данни на националната статистика показват, че близо 18 хиляди момчета и момичета са напуснали класните стаи за година.

Най-много деца отпадат в прогимназията - между 5-ти и 8-ми клас, следват учениците в горните курсове и най-малките - до четвърти клас.

Основната причина - засилващата се бедност през последните 5 години.

Една трета или близо 32% от децата на възраст до 17 години са бедни.

Голяма част от тях нямат подходящо място за учене и писане на домашни, родителите им нямат средства за дрехи и обувки, пише bTV.

Близо 150 деца, три села и едно основно училище „Васил Левски" в Караджово. Много от семействата са социално слаби, препитават се със земеделие и програми за временна заетост.

Бургаски училища разкриват летни занимални за ученици

Бургаски училища тази година ще разкрият летни занимални за своите най-малки ученици. Това е поредната услуга в полза на работещите род...

Целодневната ангажираност с извънкласни занимания и спорт, по-евтини купони за обяд и безплатни здравословни закуски са оръжията, с които училището иска да задържи децата.

Деца отпадат от часовете и защото не искат да учат, а родителите им не ги контролират, понеже работят в чужбина.

„Закриване на училища, сливане на паралелки, трудност с транспортни разходи, там, където са труднодостъпни географски райони и няма голям достъп и възможности за избор на училище, и семейството не може да си позволи да осигури транспортни разходи, за да отиде детето да учи в съседното училище. Ето това може да бъде една причина да се преустанови образованието”, обясни училищния психолог Анет Маринова.

Според Националната мрежа за децата един от големите проблем е, че не се проследяват отделните случаи и рядко се работи с родителите.

На този фон Образователното министерство преди ден (19.04.2016 г.) обяви, че ще търси учители за "рисковите" ромски училища.

ЕС одобри нова схема за закупуване на продукти за менюто на учениците

Министрите на земеделието на Европейския съюз одобриха нова схема за осигуряване на мляко, плодове и зеленчуци в менюто на учениците....

140 души, които не са учители, ще имат възможност да получат магистърска степен, докато преподават в училища с компактно ромско население. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в МОН.

Кунева заяви, че по време на българското председателство на Европейския съвет се надява България да покаже добре структуриран подход и много научни изследвания.

„Много е важно да покажем красивия български ум, което ще бъде големият български принос към Европа. Добрата организация и доброто управление е ключово, за да може това да се случи”, заяви Кунева, цитирана от Фокус.

Тя коментира, че има концепция за създаването на агенция, което ще направи начина на обсъждането и финансирането много по-прозрачен на финансирането на научните изследвания и Фонд „Научни изследвания”.

Министърът на образованието и науката заяви, че друг проблем, с който трябва да се справи министерството, е нежеланието на учителите да преподават в рискови общности, където също трябва да бъдат взети мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com