Заради новите учебни програми безплатните учебници ще се ползват по-дълго

1407
Заради новите учебни програми безплатните учебници ще се ползват по-дълго
Снимка: Actualno.com

За по-дълъг срок ще се ползват безплатните учебници в основното образование. Така част от учениците ще учат с книги четвърта ръка, но пък бюджетът ще си спести разходи около отпечатването на големи тиражи от учебници, които ще излязат от употреба заради въвеждането на нови учебни планове и изцяло нови учебници - например по история и география за 5 клас и буквар за 1 клас, тъй като се сменя поредността на изучаване на буквите. За да няма проблем с разкъсани комплекти, МОН ще увеличи двойно парите за допечатки на част от тиража. Това става ясно от новото постановление за бевзъзмездното осигуряване на учебници и помагала.

По закон държавата предоставя безплатно учебниците до 7-и клас. Срокът на ползването им, с изключение на тези за първи клас, е три учебни години. За осигуряването на резервен тираж за втората година на ползването им се отпускат до 10% от средствата, предоставени за първата. Пари за допечатки се осигуряват и за третата година на ползване.

Кунева не вижда проблем с учебниците – ученици и родители "ще прелистват"

Консултирах се с депутатите и тяхното мнение беше, че не може да се отлага Законът за училищното и предучилищното образование. Така обр...

Тази учебна година изтича максималният 3-годишен срок на ползване на учебниците за 2-ри клас по 4 предмета - български език, чужд език, математика и домашен бит и техника. Така за предстоящата 2016/17 г. следва да бъдат поръчани изцяло нови тиражи. В същото време тези книги ще са в употреба само една година, защото според новия училищен закон учениците от 2 клас трябва да учат през 2017/18 г. по нови учебници, написани по новите учебни програми. За да не харчи ненужно пари, МОН е решило да удължи годността на книгите с една година и вместо това да отпусне повече пари за допечатки. За тях бюджетът ще отпусне пари за подмяна на 20% от тиража, вместо традиционните 10%, пише в. "Сега".

Сметките показват, че при 78 лв. за комплект учебници за 2 клас, колкото отпуска държавата, за 65 хил. второкласници ще са нужни около 5 млн. лв. за нов тираж. Вместо това МОН ще даде 1 млн. лв. за допечатки. Аналогично се удължава срокът за ползване на старите учебници за 3-ти и 7-и клас - с две години, и за 4-ти клас - с три години. За техните допечатки също ще се отпуснат до 20% от средствата за първата година (а не до 10%). Ако за нов тираж учебници за 3-ти клас ще са нужни 5.4 млн. лв. (85 лв. на комплект за 64 хил. ученици), то за допечатки за две години ще се дадат 2.16 млн. лв. (вместо сегашните 1.08 млн. лв.).

Не е ясно каква част от това допълнително финансиране ще бъде реално изразходено. Според текстовете на новото постановление допълнителните пари целят да осигурят закупуването на учебници в случай на необходимост при повече деца или изхабяване на някои от учебниците. Броят на децата обаче спада с всяка година, а МОН не е предоставяло анализи през годините какви допълнителни разходи за допечатки са се налагали.

Сумата, предоставена за закупуване на допълнителни учебници за учениците в държавните, общинските и частните училища за учебната 2015/16 г., е в размер на 3 050 468 лв., съобщиха още от МОН.

През учебната 2016 - 2017 г. ще се учи по старите учебници за 1 и 5 клас, но с новата програма

През учебната година 2016-2017 г. ще се учи по старите учебници за 1 и 5 клас с изключение на учебника по история за 5 клас, който ще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование