Защитените от държавата професии съвсем скоро ще бъдат факт

38649
Защитените от държавата професии съвсем скоро ще бъдат факт
Снимка: Getty Images / Guliver

Защитени от държавата професии - това е най-важната промяна, която най-вероятно съвсем скоро ще стане законов факт в страната ни. Защото днес парламентът я прие на първо четене, заедно с другите предвидени изменения в Закона за професионалното образование и обучение.

Приетите законопроекти са два - на бившия заместник-министър на образованието Милена Дамянова и на Валентина Богданова.

Дарин Маджаров за Actualno.com: Само човек с твърда позиция може да направи образованието приоритет

Възможно ли е да си само на 26, а вече успешно да си реализирал идеята си за бизнес? Да и Дарин Маджаров е доказателство за това. Той е...

„За” законопроекта на Милена Дамянова и група народни представители гласуваха 138 народни представители, „против” – 22, 13 се въздържаха. В него се предвижда изграждането на система за осигуряване на качеството в професионалното образование и обучение. Въвежда се списък на защитени от държавата професии, с което се подпомага осигуряването на необходимите кадри в стратегически за страната отрасли на икономиката или услуги за личността. Създават се нови пътеки за обучение на ученици и възрастни със специални образователни потребности.

„За” законопроекта на Валентина Богданова и група народни представители гласуваха 156 депутати, без „против” и 13 „въздържали се”.

Целта на предлагания законопроект е свързана с необходимостта от промяна на системата на професионално образование и обучение, която да отговори на нуждите както на пазара на труда, така и на потребностите на хората за пълноценна реализация и социално включване. Предвижда се въвеждането на система за осигуряване на качество в професионалното образование и обучение, която е в изпълнение на целите, определени в редица национални стратегически документи - Националната стратегия за учене през целия живот 2008 - 2013 г., Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищно възпитание и подготовка (2006 - 2015), Програмата за развитие на образованието, науката и младежките политики в Република България (2009 - 2013) и Националната програма за развитие-България 2020. Предвижда се и въвеждането на „защитена професия”, което има за цел да промени обществените нагласи към неатрактивни професии, да създаде условия за организиране и провеждане на качествена професионална подготовка в училищното образование и да осигури на пазара на труда необходимите квалифицирани кадри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com